L’Escala i Calella comparteixen l’epicentre sardanístic del cap de setmana

Les dues ciutats celebren aquest cap de setmana el seu Aplec de la Sardana amb diferents actes que comencen aquesta mateixa tarda

 

L’Escala, immersa en els actes commemoratius del 60è aniversari del traspàs de Josep Vicenç «Xaxu», dedica la vigília de l’Aplec a recordar l’obra del mestre escalenc. 

Els actes a la vila empordanesa comencen a les 6 a la sala d’actes del CER, amb l’actuació del cantautor Josep Tero, que oferirà cançons d’en «Xaxu», i amb el cor Indika. També hi haurà una exhibició de balls vuitcentistes a cura del grup de danses La Faràndula del CER.
La jornada d’avui acabarà amb el Concert “Recordant Josep Vicenç «Xaxu»” al Centre Cultural Xavier Vilanova a 2/4 de 10 del vespre, protagonitzat per  la cobla La Principal de l’Escala, dirigida per Eduard Prats, i l’Orquestra Escalenca, dirigida per Jesús Ventura.

Jordi Gallegos, president de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu ens explica que podrem escoltar en el concert: “Perseguint l’objectiu de la recuperació i difusió del patrimoni musical escalenc, la nostra entitat ha assumit l’esforç i el repte d’endegar aquest gran concert per a redescobrir la faceta de Josep Vicens i Juli com a compositor de cobla orquestra, en l’ampli sentit del concepte. Amb la col·laboració dels components de la cobla La Principal de l’Escala i dels integrants de l’Orquestra Escalenca, de tall antic i constituïda especialment per a l’ocasió, un extens ventall de composicions originals del Xaxu i de diferents generes musicals serà recuperat i descobert per primera vegada a oïdes dels assistents…”.

Diumenge, serà el torn de l’Aplec. A partir de 2/4 d’11 del matí, la plaça de Catalunya s’omplirà de sardanistes per ballar la trentena de sardanes interpretades alternativament per les cobles Ciutat de Girona, Rossinyolets i La Principal de l’Escala.
Al llarg del dia podrem escoltar i ballar dues sardanes d’estrena i quatre de recuperades del mestre Xaxu i al matí hi haurà la cloenda del Curset de Sardanes realitzat a la vila.

També serà lúltim dia que podrem veure la mostra històrica “60 anys sense l’Avi Xaxu”, que repassa com s’ha recordat, mantingut i difós el llegat i la memòria de Josep Vicens entre els anys 1956 i 2016. L’exposició es va inaugurà el passat 20 de maig instalada a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Acte inaugural de l’any Xaxu, el passat 16 d’abril (Foto: Agrupació Sardanista)

L’Aplec de Calella, un referent del sardanisme a tot el país

L’Aplec de Calella, anomenat l’Aplec Pairal de Catalunya, amb 89 anys d’història és el degà dels aplecs de la sardana al país i l’element més emblemàtic del sardanisme calellenc. Un concert amb la cobla Jovenívola de Sabadell encetarà l’agenda calellenca a 2/4 de 7 de la tarda al Passeig M. Puigvert. A la nit, podrem ballar amb la doble audició de sardanes que ens oferiran les cobles Marinada i la mateixa Jovenívola.

El diumenge l’activitat es traslladarà al Parc Dalmau, amb la celebració propiament de l’Aplec amb les cobles  Marinada, Montgrins, Jovenívola i La Principal de la Bisbal que ens interpretaran intercaladament un total de  28 sardanes, a partir de 1/4 d’11 del matí.

Imatge de l’Aplec 2015 (Foto: Agrupació Sardanista)