Dilluns, 25 gener 2021

Entrevistes

Dàmaris Gelabert: «La música és una eina imprescindible pel desenvolupament de l’infant»

|

Dàmaris Gelabert, compositora, pedagoga i musicoterapeuta, és coneguda per a molts infants per ser l’autora de la cançó que els acompanya a l’escola. Gelabert ha publicat 15 discos i ha rebut, entre d’altres, el Premi Arc a la millor gira infantil l’any 2018.

Fas la música que de petita t’hauria agradat escoltar?
Sí, imagino que sí, de petita vaig tenir la sort d’escoltar bona música per a infants, m’encantaven les cançons de Maria Elena Walsh (compositora de música infantil argentina). Intento fer cançons que siguin agradables d’escoltar per a tota la família i ens esforcem a cuidar molt la qualitat de la producció.

Com seria el teu festival de música ideal, existeix o s’hauria de fer de nou?
Un festival on es potenciï escoltar diferents estils de música i on hi hagi espai per escoltar o per ballar i moure’t sense massa aglomeracions.

Què són exactament les cançons personalitzades?
Són cançons cantades amb el nom del nen o la nena que es demani, ja fa molts anys que les fem i tenen molt èxit. La música és sempre un bonic regal, però quan la cançó converteix a l’infant en el protagonista, l’efecte és encara més potent. Ara les oferim en format digital i tenim Cançons de Bressol, d’aniversari i per a infants fins als 5 anys.

Quants premis has rebut durant la teva carrera musical?
Els premis físics han arribat en els últims anys. He rebut el botó de plata i el botó d’or pel meu canal de YouTube i el Premi ARC a la millor gira infantil 2018.

Et va sorprendre rebre el botó d’or de YouTube?
Sí, és clar, sabia que el canal anava bé, però fent música per infants i exclusivament en català és sorprenent els 2 milions de subscriptors i les quasi 700 milions de visites acumulades. El millor de tot, és saber que les meves cançons en català agradin a nens i nenes de tot el món.

15 discos es diu aviat. D’on trobes la inspiració per seguir sorprenent?
Intento fer coses originals que no estiguin fetes i que puguin ser útils pels infants, per les seves famílies i pels educadors. Encara queden moltes cançons per fer.

Pots guanyar-te la vida amb la professió de músic o l’has de compatibilitzar amb altres feines?
Sempre m’he dedicat al món de la música però al llarg de la meva carrera, el pes econòmic ha estat combinat entre les formacions, els tallers i sessions per a famílies, i les actuacions en directe.

Com creus que serà el futur de la música?
M’imagino que com sempre ha passat al llarg de la història, seguirem explorant per trobar nous sons, nous instruments, noves maneres que ens ajudin a expressar millor tot allò que no podem dir amb paraules. I espero que cada vegada la societat i les administracions siguin conscients que no podem prescindir de la música, ni dels concerts, ni de totes les persones implicades en aquest procés creatiu, necessitem que ens donin el seu suport i valorin molt més la feina que fem.

Quin missatge vols donar a les nenes i els nens que et segueixen? I als seus pares?
Que segueixin gaudint de la música com ja ho fan, tant ara com quan siguin més grans; i als pares, que entenguin que la música és una eina imprescindible pel desenvolupament de l’infant i que si aprenen a gaudir-la en família, els vincles afectius es reforçaren i deixaran records inoblidables en la vida dels seus fills i filles.

Que se sent al ser el despertador de moltes escoles de Catalunya?
És bonic saber que d’alguna manera estàs present en la vida de moltes nenes i nens, ajudant-los a adquirir les rutines. A més, m’encanta que les mestres cantin al matí per rebre als infants, és una de les millors maneres de començar el dia i de connectar afectivament amb cada un dels alumnes.

Com portes el confinament?
El temps m’ha passat molt de pressa, a casa no hem parat! Primer, organitzant els concerts amb família, que ens donaven molta feina i després, intentant buscar solucions per seguir endavant sabent que estarem força mesos sense tenir ingressos. Ara mateix estem treballant per el US ESTRIMEM FEST, un festival que hem organitzat entre 4 grups de música familiar (El Pot Petit, Reagge per Xics, Xiula i jo). Hem pensat que mentre no puguem anar a les places ni els teatres, podem oferir els nostres concerts en format streaming. Serà un festival que farem durant dos caps de setmana de juny, cada dia actuarà un grup i les famílies ens podran veure des de casa còmodament i també tindran una certa interacció amb nosaltres. Teníem moltes ganes també, de fer un homenatge a tots els nens i les nenes que estan vivint aquests temps de crisi.

Quin feedback tens amb les nenes i nens aquests dies?
He volgut seguir el contacte amb els nens, nenes i famílies des del principi del confinament. Vam fer 5 concerts per YouTube amb els meus fills i el meu marit des de casa i van tenir molt bona acollida; després hem seguit connectant-nos en directe, acompanyada de la meva filla, tots els dimecres a través d’Instagram i Facebook. Crec que la música els hi va genial en aquests moments, ballar, cantar… els ajuda a superar molt millor la situació, estic segura.

Seguiu-nos a: