Dimarts, 21 setembre 2021

LLIBRES

Les festes de la vergonya

|

En ple segle XXI encara se celebren a l’estat espanyol moltes festes de la vergonya. Es calcula que cada any moren uns 60.000 animals entre totes aquestes, subvencionades amb 571 milions d’euros anuals, inclosos 130 milions que provenen de la Unió Europea.  

Aquesta n’és una petita mostra on la mort i tortura dels animals és habitual.

Luminarias

 

Se celebren per Sant Antoni a San Bartolomé de Pinares, Ávila
L’origen no documentat d’aquesta festa pot remuntar-se al segle XVIII i va lligada a la celebració de Sant Antoni, patró dels animals (17 de gener). El sentit d’aquesta tradició és que els cavalls que havien treballat llaurant al camp es deslliuressin de qualsevol mal, com les comunes epidèmies, saltessin per damunt d’unes fogueres per així rebre el fum “purificador”.

Las Luminarias (vivanlasfiestas.com)

Bous a la Mar

Se celebren a Xàbia durant les festes en honor a la Mare de Déu de Loreto

Aquest espectacle consisteix a reptar al bou i intentar que caigui al mar. Un cop a l’aigua envolten els seus pitons amb una soga immobilitzant-los el cap i tiren d’ell des d’una barca per treure’ls el mar. Sovint no poden evitar morir ofegats en l’intent de mantenir el cos en la superfície o morir d’un infart provocat per l’estrès. En aquesta festa de la vergonya també hi participen menors, ja que poden fer-ho a partir dels 16 anys. Tot i que els Bous a la Mar són molt típics de Xàbia també se celebren en altres localitats de la costa d’Alacant.

Bous a la Mar (foto lamarinaplaza.com)

Bous embolats

Se celebren al País Valencià i Terres de l’Ebre

Una altra festa polèmica que també se celebra a casa nostra. Consta en col·locar unes boles de foc subjectades amb un dispositiu a les banyes dels bous i deixar-lo lliure durant la nit pels carrers del poble. L’animal, amb el foc encès no sap on va ni on envesteix mentre que els participants troben alguns refugis per escapar-ne.

Bous Embolats

Correr Los Gansos

Carpio del Tajo (Toledo) durant les festes de Sant Jaume

Aquesta localitat toledana celebra una festa d’origen medieval. Es col·loquen dos pals en el centre de la plaça a una distància de 6 metres i s’uneixen amb una corda. Allà es lliguen unes oques per les seves potes que hauran de ser decapitades al pas d’uns genets muntats a cavall. Guanyarà aquell que més caps d’oca hagi aconseguit. Actualment els animals estan sacrificats però fins al 1983 eren penjats vius.

Correr Los Gansos

Toro Enmaromado

Benavente (Zamora) al voltant de Corpus

Aquesta festa, documentada ja el s. XVII, se solta un bou pels carrers lligat per les banyes amb una “maroma”, unes cordes gruixudes amb les quals es va guiant durant un recorregut. Centenars d’homes corren agafats en aquestes cordes fins a arribar a l’escorxador, on sacrificaran l’animal. El 1991 la Junta de Castella i Lleó va declarar la festa com Interès Turístic Regional.

Toro enmaromado a Benavente (que.es)

Toro de la Vega

Tordesillas, Valladolid

Festa tant coneguda com polèmica. En els seus orígens el bou se solta a la plaça del poble i els participants el conduiexen fins a la llera del riu Duero. Allà comença un torneig on els picaders i llancers el caçaven i mataven, però si aquests no podien acabar amb l’animal , aquest era indultat. Les recents protestes en contra del patiment de l’animal han aconseguit que se celebri el torneig sense que es produeixi la mort de l’animal a la vista de tothom. És festa d’interès turístic des de l’any 1980 i espectacle taurí tradicional des de 1999.

Toro de la Vega

 

Publicitat