Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Les Trobades Culturals Pirinenques presenten un llibre sobre el Patrimoni Festiu del Pirineu

|

Més notícies

- Publicitat -
16.12.2014 ACN
És un recull de les diferents ponències que es van fer a les desenes trobades a Ripoll

[dropcap]L[/dropcap]es Trobades Culturals Pirinenques han publicat un llibre que recull les ponències sobre el Patrimoni Festiu del Pirineu que es van fer durant les desenes Trobades de l’octubre de 2013 a Ripoll. El llibre recull 34 xerrades que parlen de les tradicions festives del Pirineu des de la Vall d’Aran i la Ribagorça fins a les comarques de costa a l’est del Pirineu. La presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, Àngels Mach, afirma que “pensem que es ”importantíssim” que quedi constància amb una publicació que per primer cop, a més d’estar en català, hi ha dues ponències en aranès i dues en francès traduïdes al català”.
Les falles d’Isil, les d’Andorra la Vella, el cant de la Sibil·la de la Seu d’Urgell, el ball del caballot i la crema del carro d’Organyà, la flama del Canigó o la Fia-Faia de Bagà, són algunes de les festes que conformen el patrimoni festiu del Pirineu que es poden trobar en el llibre que s’ha editat. Mach ha explicat que en el llibre surten festes poc conegudes per exemple la Fia-Faia de Bagà ja que és la única festa del foc que es celebra en el solstici d’hivern i no en el d’estiu.

La presidenta de la Societat de Ciències Andorra manifesta que la finalitat de la publicació és tant inventariar les peculiaritats del Pirineu, tant per que no es perdin com per que n’hi hagi constància escrita.

- Publicidad -

El president de l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell, Lluís Obiols, manifesta la importància de les trobades culturals ja que “és una bona manera de veure quina és la realitat del Pirineu ja que estem a tocar, amb patrimonis compartits, però amb una demografia feble, si no compartim el que ens passa es difícil tenir una visió general del que passa al Pirineu”. Per Obiols, “el patrimoni festiu és el que ens fa adonar de una realitat comuna arreu del Pirineu més enllà de divisions administratives”.

El llibre ha estat publicat amb el suport del ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra, del Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, del Institut d’Estudis Ilerdencs Fundació Pública de la Diputació de Lleida, del Institut Ramon Muntaner, del Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, i de l’Ajuntament de Ripoll, Capital de la Cultura Catalana 2013.

- Publicidad -

936845

- Publicitat -