Divendres, 19 agost 2022

LLIBRES

“Per ser una dona toques prou bé”, conferència reivindicativa a Olesa

|

Pere Salvador, president d’Olesa Sardanista: “ha quedat clar que queda molta feina per fer, i des de la nostra agrupació hem intentat aportar el nostre granet de sorra al respecte”

L’acte celebrat dissabte al vespre, en el marc del seu 60è Aniversari i dins del primer festival ADONA’T en motiu del Dia Internacional de la Dona, va ser una reivindicació d’aquesta, com a intèrpret, cosa sobradament demostrada posteriorment a la conferència, on tres fundadores de la Cobla Vila d’Olesa, Teresa Campos (tenora), Raquel Bodas (piano), i Isi López (trombó), van oferir un tastet musical. La interpretació de la sardana “És la Moreneta” a piano i dues veus, o la sardana “Noia Olesana” del mestre Olesà Joan Segura, traspassat recentment, van ser els moments més emotius de la vetllada.

La conferència “Per ser una dona toques prou bé”. Música i gènere en el cas paradigmàtic de la cobla, on la musicòloga i professora de l’ESMUC, Anna Costal,  va voler il·lustrar el paper de la dona en el món de la música, un espai vedat per al gènere femení en molts aspectes, com a mínim en l’àmbit públic. Va fer un recorregut de la situació de la dona com a músic, des de la  clàssica passant pel Rock, i acabant a la cobla, on a dia d’avui les dones encara són minoria. Les intèrprets d’aquesta formació, són entre un deu i un quinze per cent, però si ens fixem  en les comarques gironines, el percentatge encara és molt menor. Per no dir, dels comentaris que a dia d’avui, encara, es fa a les dones per part de companys músics homes i sardanistes.

Tastet musical amb Teresa Campos, tenora, Raquel Bodas, piano, i Isi López, trombó.

Montserrat Vergara, regidora d’igualtat de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat, va tancar l’acte felicitant la iniciativa de l’Agrupació i els va encoratjat a continuar treballant per a la normalització de la presència de la dona, tan a la cultura, com en la resta d’àmbits.
La propera cita sardanista a la vila serà el diumenge 26 de març a les 19h a la Plaça de la Sardana amb la Cobla vila d’Olesa.

Publicitat