Divendres, 10 juliol 2020

Una vuitantena d’artistes homenatjaran els 50 anys del Grup de Folk a Manresa

ACN

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

Antics integrants de l’agrupació musical participaran en un concert especial el proper 21 d’abril

Una vuitantena de músics i cantants pujaran a l’escenari del teatre del Kursaal de Manresa per homenatjar el mític Grup de Folk. Mig segle després del concert que va congregar més de 9.000 persones al Parc de la Ciutadella de Barcelona, antics integrants del conjunt juntament amb altres artistes d’arreu de Catalunya interpretaran un ampli repertori de l’agrupació de cantants, entre les quals es podrà escoltar cançons tan emblemàtiques com ‘Tots junts vencerem’, ‘Bella Ciao’ o ‘Jo vull ser lliure’. “Són cançons que han perdurat en el cançoner popular i que han marcat un abans i un després”, ha explicat Ignasi Perramon, impulsor del Cicle d’Arrel que, conjuntament amb l’associació cultural El Galliner de Manresa, organitzen l’esdeveniment.
El concert se celebrarà el proper 21 d’abril. “Volem que els joves també puguin conèixer la història del grup”, ha assegurat el coordinador del Galliner, Joan Morros. En aquest sentit, Perramon ha remarcat com el col·lectiu va marcar un abans i un després i va posar les bases del que ara és la cançó popular catalana. “Els Setze Jutges van posar els fonaments de la cançó a Catalunya, però el Grup de Folk va significar moltes coses al mateix temps”, ha afegit, tot recordant que va néixer “del folk americà, de les cançons de protesta” i que va significar “el passar d’una actitud passiva a cantar amb els que intervenen”.

El context actual

Segons Perramon, en el context polític actual, l’homenatge guanya pes. “Algunes de les cançons són plenament vigents, eren cants per la llibertat, contra les opressions i en la situació política que tenim, recuperar-les i fer-les nostres té molt més sentit”, ha assegurat.

Publicitat

25 cançons

El concert comptarà amb la participació d’antics integrants del Grup de Folk com Jaume Arnella, Falsterbo -Eduard Estivill, Montse Domènech, Isidor Marí-, Jordi Pujol, Oriol Tranvia i Consol Casajoana. S’hi afegiran Lluís Atcher, Rah-mon Roma, August Garcia, Roger Camprubí, InCordis, Les Teies i suposarà el retrobament de conjunts com Barba-Roig i Els Sis d’aquí, que fa anys que no actuen plegats.

S’interpretaran més de 25 cançons del repertori del Grup de Folk com ‘Tots junts vencerem’, ‘Els temps estan canviant’, ‘Els macarrons’, ‘La cruel guerra’, ‘Puff el drac màgic’, i tindrà com a colofó final a tots els participants, damunt de l’escenari, interpretant el popular ‘Bella Ciao’, ‘El Gripau Blau’ i ‘Vull ser lliure’.

Una música amb transcendència

El músic Lluís Atcher, que serà al concert del proper 21 d’abril, ha reconegut la transcendència que ha tingut el Grup de Folk. En aquest sentit, el periodista musical Ferran Riera, que acaba de publicar el llibre ‘El Grup de Folk. Crònica d’un esclat’, també amb motiu de l’efemèride, ha afegit que, malgrat que l’agrupació va tenir una “vida curta” – va durar un any i mig-, el seu llegat ha estat “determinant” per a la posterior evolució del rock i del folk facturats a Catalunya.