Dilluns, 13 juliol 2020

TELEVISIÓ

30 anys de Bola de Drac en català

Les aventures d'un noi amb cua de mico va esdevenir tot un fenòmen sociocultural a Catalunya

|

Aquest dissabte 15 de febrer es compleixen 30 anys de l’estrena de Bola de Drac a  Televisió de Catalunya, una sèrie amb la que milers de catalans van créixer a través dels seus capítols, convertint-se en tot un fenòmen social als anys 1990.

Publicitat

Els entranyables personatges d’Akira Toriyama, en Son Goku, el follet Tortuga, Krilin, Vegeta, la Bulma o el Satanàs Cor Petit, es convertien en un èxit d’audiència a Catalunya. De fet, aquesta sèrie nascuda el 1986, i que va arrribar quatre anys més tard a casa nostra, és un dels mangas més populars de la història arreu del món.

Més enllà del seu contingut, encara avui dia es parla d’una de les claus de l’èxit; el seu acurat doblatge i la seva contribució a la immersió lingüística en català. Qui no recorda per exemple els mítics insults o renecs d’en Vegeta que molts catalans i catalanes sentiriem segurament per primera vegada? Esquifít, xitxarel·lo, baliga-balaga, cap de suro, bola de ferralla, gamarús, brètol, manefles… 

Bola de Drac narrava les aventures per la cerca de les 7 boles de Drac amb la que es podria complir qualsevol desig per qui les reunia. Més tard, s’incorporaven nous personatges, centrant-se en els tornejos d’arts marcials, i les batalles amb els malvats que volien acabar amb la humanitat. En total, va constar de tres sagues: Bola de Drac, Bola de Drac Z i Bola de Drac GT.

La sèrie es basa en una novel·la xinesa del segle XVI, “Viatge a l’Oest”, on Son Goku està inspirat en el protagonista de la llegenda el Rei Mico, Sun Wu Kung. L’autor de Bola de Drac, també pare de la famosa Arale, en fa diverses referències així com a la cultura popular d’aquell país.

La seva arribada a TV3 es va produir mig per casualitat, amb 26 capítols inicials. Oleguer Sarsanedas, director de Programes de la cadena durant els inicis dels anys 90, va explicar en una entrevista que tenia el seu fill hospitalitzat per una petita intervenció quirúrgica quan s’emetia la primera tongada, i per recomanació del seu fill va demanar nous capítols. Tot i les dificultats, ho va aconseguir mitjantçant un distribuïdor d’origen libanés resident a París que tenia bones relacions amb el Japó. D’aquesta manera, va ser la primera sèrie que emesa amb el llançament del Club Super3.

Publicitat