Setmanari digital i cultural

Dijous, 1 juny 2023

La ruta dels monestirs i les viles medievals

Si arribes amb el tren a Montblanc, entra al casc antic pel portal de Bové, del Castlà, de Sant Jordi o de Sant Antoni, quatre dels portals d’accès a la vila medieval. Si has fet la ruta del Císter des de Santes Creus, travessa el pont Vell i agafa el carrer Major fins la Plaça Major,coneguda pels autòctons com la plaça.

Verd entre grisos: El bosc de Collserola

El Parc Natural de Collserola és un espai verd situat a la vora d’una jungla d’asfalt, entre la ciutat de Barcelona i la comarca del Vallès Occidental. Un pulmó per a milers d’urbanites amants de la natura i mancats d’aire pur. Al mateix temps, com totes les altres serralades litorals catalanes, és el camí natural i directe entre l’assolellat i suau Mediterrani i les emboirades i fresques valls del Vallès. Un d’aquests camins és la ruta que mena a Sant Jaume de Compostel·la, el sender de gran recorregut GR-6.

El Maresme: Mar, indians, horts, vinyes i pagesos

La bicicleta és la teva companya de viatge al Maresme, la comarca de les flors i el vi, delsamericanos i del rom, del mar, l’horta i la muntanya… En pocs quilòmetres, el paisatge marítim es transforma en conreus de flors, vinyes, tomàquets i enciams i, cap amunt, en pinedes i roca granítica que es desfà en sauló.

Un tast de l’horta de Barcelona

La desembocadura del riu Llobregat ha esdevingut l’actual delta del Llobregat en poc més de dos mil anys. Es tracta d’un espai totalment pla d’unes 900 hectàrees, ocupat bàsicament per aiguamolls i conreus d’hortalisses. La carxofa del Prat n’és un dels millors exponents de l’horta del Baix Llobregat i, per extensió, de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els estanys i aiguamolls, l’hàbitat d’una gran diversitat d’aus i fauna aquàtiques, són l’altre gran atractiu del delta.

Racons amb caliu: la Vila de Gràcia

A totes les grans urbs n’hi ha indrets amb un encant especial, on sembla que el temps s’hagi aturat. Són racons amb una identitat i una vida pròpies, alienes a la resta de metrópoli… Aquest és el cas de la vila de Gràcia, poble independent fins que va arribar l’annexió a Barcelona, l’any 1897.

El Moianès. Un tomb en bicicleta per la nova comarca de Catalunya

Un tomb en bicicleta per la nova comarca de Catalunya

Tots els camins duen a…Barcino

La torre dels Escipions, la vil·la dels Munts i l’arc de Berà han quedat molt enrere i els teus peus, les rodes de la teva bicicleta o el teu cavall t’han acostat per la Via Augusta fins l’antigaBarcino. Si arribes pels volts del 17 de gener, els tres tombs de Sant Antoni Abat, el protector dels animals, et donen la benvinguda.

El camí dels monjos: un viatge a l’Edat Mitjana

La llegenda diu que l’abat i els monjos benedictins de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per assentar-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l’aïllament del monestir els feia patir el mal de la tristesa. El bisbe els va deixar marxar sempre i quan respectessin el següent mandat: «que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s’establissin on millor els anés».

Ora et labora

LA RUTA DELS MONESTIRS I LES VILES MEDIEVALS II: DE MONTBLANC A SANTES CREUS

El vell Sarrià: Torrents, torres, pastissos i convents

L’antic poble de Sarrià, incorporat a Barcelona el 1921, té els seus orígens en l’Edat Mitjana. El nucli situat al voltant de l’església de Sant Vicenç i l’existent a les masies de fora de la vila formaven una societat rural que vivia del conreu de la terra.

Montserrat: La muntanya de Catalunya

Fa estona que el monestir de Sant Cugat i la serralada de Collserola han quedat molt enrere. El Camí Romeu has seguit i el Vallès caminat de cap a cap, has pujat i després baixat fins la llera del Llobregat…

La ciutat dels Sants entre un mar de núvols

«Voltada de turons, oberta i franca me sembles, gran ciutat, un niu de flors penjat en una branca del Pirineu nevat». Un fred matí de l’hivern emboirat de la plana és el moment idoni per descobrir i copsar tot l’encís de Vic, la ciutat de Verdaguer, Balmes i Sant Miquel dels Sants, dels bisbes i els capellans, de la catalanitat i la multiculturalitat, alhora.

Vall de Boí. El paradís a les portes del cel

Descobreix aquesta ruta per la Vall de Boí

La petja dels jueus: El Call de Girona

Descobreix aquesta ruta pel casc antic de Girona