Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

Un tast de l’horta de Barcelona

|

- Publicitat -

Roger Jiménez

La desembocadura del riu Llobregat ha esdevingut l’actual delta del Llobregat en poc més de dos mil anys. Es tracta d’un espai totalment pla d’unes 900 hectàrees, ocupat bàsicament per aiguamolls i conreus d’hortalisses. La carxofa del Prat n’és un dels millors exponents de l’horta del Baix Llobregat i, per extensió, de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els estanys i aiguamolls, l’hàbitat d’una gran diversitat d’aus i fauna aquàtiques, són l’altre gran atractiu del delta.

Publicitat

714

Puja la bicicleta al tren i baixa a Sant Boi o Cornellà o, si vols pedalar menys estona, al Prat de Llobregat. Segueix el carrer de la Marina fins el parc del riu i passeja entre els camps de carxofes i les granges dels pollastres Pota blava el Parc Agrari fins la platja. Abans d’arribar-hi, gira a l’esquerra cap els espais naturals del riu Llobregat.

722

Aparca la teva bicicleta i passeja a peu per qualsevol dels itineraris recomanats, que menen als estanys de Cal Tet i Ca l’Arana, a la riba dreta de la desembocadura del Llobregat.

729

733

Si ets un amant de les aus aquàtiques, el millor que pots fer és una curta passejada fins l’aguait del Sabogal, un amagatall ideal per observar-les. Seu en silenci, agafa els prismàtics i obre els ulls i les oïdes…

Si tens sort, al camí d’anada o bé de tornada t’hi trobes una agradable sorpresa: unes precioses eugues de blanc immaculat amb els seus poltres del mateix color pasturen i juguen sobre el verd tapís dels prats humits, escena bellament emmarcada pel groc de les jonqueres i els canyissars.

744

735

De nou sobre la bicicleta, segueix el camí fins la platja, acompanyat d’algun altre ciclista i dels pratencs i les pratenques amants de l’esport a l’aire lliure. Seu sobre la fina sorra i contempla el blau intens del cel i del mar, separats a l’horitzó per una línia indefinida.

716

La tardor o fins i tot l’hivern són sense cap mena de dubte les millors èpoques per acostar-t’hi… Si en tens ganes i no fa gaire fred, treu-te la roba i fica’t a l’aigua. I si no, doncs seu i observa els moviments dels pocs pescadors que hi ha a la vora o tanca els ulls i respira l’aire fresc ple de sal.

717

Si no estàs gaire cansat, camina sobre la sorra fins la riera de Sant Climent, l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines. Ànecs, martinets i bernats pescaires et donen la benvinguda… Enfila’t a l’aguait de la Maresma o al de la bassa dels pollancres i descobreix l’enorme diversitat de fauna i flora del delta. Ara ja saps on viuen els ocells, què fan, on van, com es mouen, què mengen…

715

Si també t’agraden les tortugues, els dofins i els animals marins en general, atura’t al Centre de Recuperació d’Animals Marins, el CRAM. Hi pots col·laborar amb ells en accions de rescat d’espècies marines amenaçades que arriben a la costa catalana.

749

Ha estat un matí intens i esgotador. Torna cap a la vila del Prat amb la teva bicicleta i fes unatapa de carxofa o Pota blava o millor un bon àpat a l’Ona Nuit o a qualsevol altre dels indrets especialitzats en la gastronomia del Baix Llobregat. Tasta les delicioses croquetes de verdures de temporada del Parc Agrari i els sensacionals canelons d’albergínia i Pota blava. Si tens ocasió, apropa’t al mercat de pagès i fes-te amb un bon quilo de carxofes. I al vespre, a casa teva, et lleparàs els dits amb una autèntica truita “pratenca”!!!

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies