Setmanari digital i cultural

Diumenge, 8 desembre 2024

El Moianès. Un tomb en bicicleta per la nova comarca de Catalunya

|

Roger Jiménez

El coll de la Pullosa, a més d’un excepcional mirador de la plana de Vic, marca de manera abrupta el límit oriental del Moianès, la nova comarca catalana. Et recomano arribar-hi amb bicicleta, des de Tona. Tot i l’esforç inicial, un cop ja hi ets a l’altiplà de Moià la teva ruta es converteix en una relaxant passejada cicloturística pels pobles i els camps d’aquesta singular contrada, a mig camí entre Osona i el Bages.

normal_CreuCollsuspina

Publicitat

La primera i obligada parada és Collsuspina, la població del mas de l’Espina que va créixer al voltant de l’antic camí ral que menava de Vic a Manresa. Aparca la bicicleta, descansa una estona i, quan et vingui de gust, fes una passejada pel carrer Major fins l’hostal de Can Xarina, la primera casa que s’hi va construir, el segle XVI. Recupera forces després de la pujada des de la plana amb un bon esmorzar de forquilla o un àpat de la casa: mongetes de Castellfollit del Boix, carxofes a la brasa, ceps del Berguedà o tòfones amb ous ferrats i un puré cremós de patata…

scugatgavadons

A la tarda, descobreix tres roures centenaris al bosc de Casanovas i, cap al tard, acosta’t a la solitària i enigmàtica ermita de Sant Cugat de Gavadons. Seu al mirador i contempla en silenci una bella postal: la plana als teus peus, el Montseny al fons… Si pot ser, espera’t a la posta de sol. Una desviació a la dreta et mena al naixement del riu Congost.

bosc-roures-collsuspina-900

Ja és fosc i t’hi esperen al Mas Casanova, masia del segle XII on hi campen vaques, porcs, ovelles, cavalls, gallines i ànecs. L’endemà posa’t en marxa amb un esmorzar com cal, elaborat amb productes casolans: una bona truita amb ous frescos, pa amb tomàquet amb embotits, formatge d’ovella… Ja pots agafar de nou la bicicleta i pedalar fins el romànic monestir de l’Estany o les coves del Toll, l’habitatge dels primers moianesos i també d’alguns dels primers catalans, a la ja llunyana prehistòria.

Claustre-lEstany_CIC_20091024_06796-moianes

20070619_CIC_2667

Torna a la carretera principal i ves fent, xino-xano, fins Moià, la capital històrica de la comarca. Si ja tens gana, entaula’t a Les Voltes de Sant Sebastià i tasta els productes de la terra, ecològics, naturals i de qualitat: xapateta amb llonganissa de Moià o croquetes de pernil casolanes, seguides d’unes mongetes del ganxet amb botifarra negra o uns increïbles raviolis de tòfona amb salsa de ceps. De segon, pollastre ecològic “El Toll” amb llanegues o un suculent filet de vedella de Moià.

moià

foto-les-voltes

Una altra excel·lent opció és fer un tast de la cuina del Moianès a Magadins Vell: assortit d’embotits, canelons de carn casolans, xai del Moianès… tot ben regat amb vins de la D.O. Pla de Bages o de Santa Maria d’Oló, al Moianès.

coca-de-bolets

La petjada prehistòrica és ben present a la cultura i les tradicions moianeses: el segon diumenge de maig vine al Mercat de la Prehistòria i pren part en alguns dels tallers que s’hi organitzen: aprèn a fer foc, a fabricar eines de sílex, etc.

mercat_prehis2

Tot i que el millor que pots fer és fer un volt pel Museu Arqueològic i Paleontològic, a la casa natal de Rafael Casanova, conseller en Cap de la ciutat de Barcelona i heroi de la seva defensa durant el setge per les tropes borbòniques el 1714. Hi pots descobrir una mostra de les restes arqueològiques i paleontològiques de les coves del Toll i Toixoneres, això com d’altres jaciments de Moià, com són el jaciment epipaleolític de la Bauma del Gai, el de la Bauma de l’Espluga de Sant Quirze Safaja, i dels diferents dòlmens del Moianès.

dolmen puig rodó

Fes ecoturisme a l’Ecomuseu del Moianès i visita els pous i poues de glaç i de gel, mostra de de l’antiga indústria de la producció de gel del Moianès. Al capvespre, acosta’t als masos Les Closanes o Entre Roures. A la nit, contempla les estrelles des de la talaia de l’altiplà del Moianès.

alzina erola

De bon matí, admira les torres d’estiueig modernistes, un altre dels signes d’identitat de la capital moianesa, i posa rumb cap a Calders, la propera parada de la teva ruta. Abans d’arribar, atura’t a l’alzina de l’Erola, arbre monumental de més de cent anys de vida. Tracta d’abraçar-lo per copsar la seva grandària. Descobreix les nombroses barraques de vinya, testimoni mut del vincle de la comarca amb el conreu de la vinya i la cultura del vi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als voltants de Calders també hi pots trobar un forn de calç i un pou de glaç del segle XVIII. A la cruïlla de camins del camí ral de Manresa a Vic amb el d’Artés hi ha una creu de terme del segle XIX. Puja dalt del castell de Calders i contempla el paisatge. Baixa ara a la vora del riu Calders fins el Molí del Blanquer, del segle XVIII. Es tracta del lloc documentat de producció preindustrial adobera més antic de Catalunya.

calders vaques

Un cop a Calders, seu a la taula a Can Soldevila i gaudeix d’un esmorzar de forquilla: tripa i peu de xai, melós de vedella, carn del perol, carns a la brasa, estofats… Tot ben amanit amb les seves verdures, hortalises i fruites, conreades a l’hort propi. A la tarda, conrea el teu propi hort, construeix un niu o fes de pastor al Mas L’Estrada. El silenci de la nit moianesa t’acomiada fins la propera.

 

Imatges: CIC-Moià – Consorci del Moianès – Ajuntament de Collsuspina – moianes.net – Ajuntament de Moià – Ajuntament de Calders – Coves del Toll – Les Voltes de Sant Sebastià – Magadins Vell

Publicitat