gi1

Roger Jiménez

Laberint de carrerons que pugen i baixen vertiginosament i un dels espais emblemàtics de la ciutat, el call de Girona fou en temps medievals menyspreat i fins i tot saquejat diversos cops el segle XIV, abans de l’expulsió de la comunitat jueva de la península, el 1492.

gi2

Per arribar-hi des de l’estació, camina en direcció nord-est fins el carrer Nou que mena al pont de Pedra. Atura’t a sobre del pont, a mig camí, i contempla la postal de les cases de l’Onyar. Tot i que aquesta és més impactant a mitja tarda, amb la llum del sol reflectida a les façanes de diferents tonalitats grocs i ocres.

gi4Ara ja ets al Barri Vell, el nucli originari de la Gerunda romana. Durant la Pasqua, la processó dels manaies et transporta a l’època de l’Imperi romà. Passa sota els arcs de la plaça del Vi i segueix el carrer dels Ciutadans fins la plaça de l’Oli. La importància del gremis medievals és evident. Només cal parar atenció a la toponímia: Peixateries Velles, BallesteriesCaldererers… Tasta la botifarra dolça amb un got de ratafia i altres delícies de la gastronomia popular gironina al Calderers.

119Et trobes al carrer de la Força, el cardus maximus de la Força Vella, la ciutat romana, i posteriorment el carrer major del Call, nom amb què es coneix el barri on vivien els jueus, a l’Edat Mitjana. Deixa’t anar una estona al laberint de carrerons estrets i costeruts… Puja i baixa escales, sense presses. Tafaneja als portals, espia pels forats dels panys…
Seu en algun dels incomptables esglaons i tracta de cercar el cel entre les parets de pedra, tal com segurament ho feren les milers de persones de la comunitat jueva. Descobreix qui eren i com vivien els jueus al Museu d’Història dels Jueus, al Centre Bonastruc ça Porta, i fes un tast de la cuina sefardí al Bau Bar, a la Pia Almoina, al peu de la Catedral.

 

185

Si en tens més ganes de viure el llegat jueu, l’hotel Llegendes de Girona t’ofereix una ruta guiada pel Call gironí i també per la vila de Besalú. I si ets al mes de maig, gaudeix amb els cinc sentits: és temps de flors de mil colors i formes fan encara més inoblidable la teva visita. Un altre moment memorable de la ciutat és la fira de Sant Narcís, a la tardor.

A primera hora de la tarda, entra a la Catedral i deixa’t enlluernar per la immensitat de l’espai. Aixeca el cap i admira els colors dels vitralls i les infinites voltes de creueria. Passeja al claustre i escolta el silenci del paradís. Només la dolça remor de l’aigua, que hi raja de manera pausada i plàcida.
Viatja al segle XIV amb La bruixa de pedra a les teves mans… Quan ja hagis trobat la Guisla Recasens, la bruixa de la catedral immortalitzada en una de les gàrgoles del monument, baixa a Sant Feliu i fes el mateix: bada una estona, seu als bancs… Imagina’t ara dins delcaldarium o el frigidarium dels Banys Àrabs… quin plaer…

aaa

 

167També és un plaer la visita a Sant Pere de Galligants, antic monestir benedictí del què només en resta l’església i el claustre, parcialment reformat. Just darrere comença el passeig Arqueològic, un regal de la natura i la història a tocar de Girona. Passeja a la vora del Galligants i troba descans a l’hostatgeria del monestir de Sant Daniel.

L’endemà agafa forces: descobreix la vall de Sant Daniel, l’excursió favorita dels gironins, i enfila’t a Montjuïc, el mont dels jueus, o bé al passeig de la Muralla. Un cop a dalt, tens la recompensa al teu esforç en forma d’una panoràmica aèria de la ciutat i els voltants. Atura’t als jardins dels Alemanys, un racó de pau i relax.

 

197Acosta’t ara al parc de la Devesa, autèntic paradís verd a la vora del Ter. Endinsa’t dins d’un espès mar d’infinits plataners que semblen tocar el cel…
És un bon moment per acomiadar-te fins la propera, perquè la Lleona t’hi espera. A reveure!