Àlex Rigola ha avançat que la producció és una adaptació de l’obra i per això ha avisat que ” qui esperi veure un muntatge amb el text original, quedarà decebut”. De tota manera, sí que ha volgut mantenir l’essència de l’obra. Per això Rigola ha assegurat que l’espectador podrà reconèixer-hi els “fils argumentals”, perquè “són els mateixos”. De fet, ha incidit en què algunes produccions basades en aquest text de Txékhov es passa per alt que l’element central és el teatre.
Per això ha volgut incidir especialment en “les tensions” i “les friccions originals” entre actors que estan en diferents moments de la seva carrera artística. L’obra comptarà amb un repartiment de sis artistes (Nao Albet, Pau Miró, Xavi Sáez, Mònica López, Melisa Salvatierra i Roser Vilajosana.) que interpretaran a tres actrius, dos actors i un dramaturg i director. Amb ells sis es crearà “un joc” que explorarà “la confrontació generacional”.
Rigola ha recordat que “sempre” es produeix “un tap” entre generacions i no només en el món escènic, sinó que es crea en tota la societat. El director ha afirmat que les persones amb més recorregut i experiència tenen “por” de no poder connectar amb les noves generacions i això acaba provocant tensions. Per altra banda, la gent jove també té por de “no encaixar” en el món artístic per la falta d’experiència.
En l’adaptació de ‘La Gavina’, Rigola ha optat per reescriure el text en base a “anècdotes” que els actors han explicat al director i també partint de la seva carrera artística. Amb això, el director de teatre vol jugar a desdibuixar la línia entre el personatge i la persona que interpreta l’actor. Àlex Rigola vol jugar amb l’espectador perquè dubti de fins a quin punt és una interpretació el que estan dient els actors i fins a quin punt és real el que transmeten.
Per altra banda, el director de ‘La Gavina’ ha apuntat que l’espectacle també juga amb el fet que el públic pugui “conèixer algunes interioritats” dels artistes que hi ha a l’escenari. Al mateix temps, però, l’obra vol ser “un reconeixement a la feina” dels artistes escènics. Entendre les “frustracions” que pateixen i conscienciar a la gent de tota “la gent que malviu” amb el teatre per la precarització del sector.
Canvi d’ubicació
‘La Gavina’ es podrà veure aquest dissabte i diumenge al teatre del Canal de Salt (Gironès). En un inici l’obra s’havia de fer al Teatre Municipal de Girona, però finalment la companyia i el festival han decidit canviar d’escenari. El principal motiu és buscar més proximitat entre l’actor i el públic per tal de facilitar la connexió entre les dues parts.
La reducció en l’aforament entre les dues sales, però, ha portat al festival a dividir el públic en quatre funcions, en comptes de les dues previstes inicialment. Els passis seran a les cinc de la tarda i a dos quarts de vuit del vespre tan el dissabte com el diumenge. L’espectacle també es podrà veure el 14 de novembre al Teatre de Palafrugell (Baix Empordà).