Setmanari digital i cultural

Divendres, 31 març 2023

ARTS ESCÈNIQUES

Ana Morales, Lali Ayguadé i La Veronal, protagonistes de la programació de dansa del Grec

El festival programa ‘Prusik’, de La Intrusa i ‘Vive y deja vivir: Two Die For i Mañana temprano’, de Nazareth Panadero

|

La coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé estrena ‘Runa’ al Grec Festival de Barcelona, una producció en el qual torna a ballar acompanyada per Lisard Tranis. A ‘Runa’, Ayguadé descriu la relació entre dues persones i juga amb el passat, el present, l’imaginari i el surrealisme. ‘Runa’ és un dels plats forts de la programació de dansa del Grec, juntament a ‘Opening Night’, de La Veronal, que és un viatge cap a les entranyes de què significa fer teatre, o ‘Peculiar’, d’Ana Morales, un espectacle de flamenc al voltant del concepte de la paraula. El festival programa més espectacles de dansa com ‘Prusik’, de La Intrusa i ‘Vive y deja vivir: Two Die For i Mañana temprano’, de Nazareth Panadero.

El muntatge ‘Runa’ és un duet amb Lisard Tranis. “Tenia ganes d’estar sobre l’escenari amb ell”, assegura Ayguadé. ‘Runa’ és la relació entre dues persones, on hi són presents els records i es juga amb el passat, el present, amb l’imaginari i el surrealisme. “És la relació entre dues persones on hi ha molta cura, molta estimació, violència i humor, i també es juga amb el que és veritat i mentida”.

Ayguadé ha destacat que a l’espectacle hi ha molta fisicalitat amb molts duets que entre ells són molt diferents. “El més bonic per aquesta peça és que hem pogut fer una investigació molt bonica i són dos cossos que s’entenen”.

La recent guardonada amb els Premis Butaca 2021 a la millor coreografia, Lali Ayguadé, arriba al Grec per estrenar ‘Runa’, una coproducció del festival de Barcelona i Pole-Sud CDN. ‘Runa’ es podrà veure del 3 al 5 de juliol al Mercat de les Flors.

‘Opening Night’

Marcos Morau, de La Veronal, ha dit que ‘Opening Night’ és un homenatge a un univers que fascina a Morau i al mateix temps l’asfixia. “Els creadors som obsessius i volia fer una peça on posés de manifest d’una manera poètica i al·legòrica què ens passa als ballarins més enllà del què el públic veu”. Morau ha remarcat que poc a poc el muntatge s’endinsa “en un viatge cap a les entranyes de què significa fer teatre”. L’espectacle es podrà veure del 14 al 16 de juliol al Teatre Nacional de Catalunya.

‘Peculiar’

Ana Morales presenta ‘Peculiar’, un espectacle de flamenc que es podrà veure del 25 al 26 de juliol al Mercat de les Flors. “És un treball al voltant del concepte de la paraula, he volgut treballar en conjunt d’una manera comunitària amb artistes que s’apropen al flamenc d’una forma més peculiar”. Morales ha apuntat que l’espectacle és conseqüència de petits rituals, que estan presents en el dia a dia.

Ballen al muntatge la mateixa Ana Morales, Antonio Molina, El Choro i Julia Acosta i els músics són: Ana Crismann (arpa), Tomás Perrate (veu), Rycardo Moreno (guitarra). L’obra és una coproducció de L’Etablissement Public du Parc et de la Grande Halle de la Villette de Paris (EPPGHV), Théâtre de Nîmes, l’Agencia Andaluza de Instituciones Culturales (AAIC) i la Bienal de Flamenco de Sevilla. L’espectacle s’estrena aquest mes de juny a la Grande Halle de la Villette a París i l’any que ve es podrà veure en el Festival de Nîmes.

Més muntatges

El festival programa més espectacles de dansa com ‘Prusik’, de La Intrusa i ‘Vive y deja vivir: Two Die For i Mañana temprano’, de Nazareth Panadero.

Publicitat