Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

FESTES I TRADICIONS

Arrenca la Patum amb un multitudinari passacarrers: “Berga torna a la vida”

S'espera una festa de rècord, amb màxima assistència, el pressupost més gran de la història i temperatures extremes

|

A les dotze han repicat les campanes de la plaça Sant Pere i ha arrencat oficialment la Patum amb el so del tabal i el passacarrers. Era el moment més esperat per a centenars de berguedans després de dos anys sense celebrar la festa per la pandèmia. Un fet inèdit en la història de la Patum, ja que només s’havia suspès per la Guerra Civil. Comencen cinc dies de festa i alegria en una Patum que s’espera de rècord: amb màxima assistència, amb el pressupost més gran de la història i amb temperatures extremes. “Després de dos anys, Berga torna a la vida”, assegura Ivan Sànchez, per a qui aquesta és la seva primera Patum com a alcalde. També ho serà per a en Joanot, un nadó de 15 dies, a qui avui ja han portat a la plaça vestit de patumaire.

“És una Patum molt emotiva, falta molta gent que ha marxat durant la pandèmia”. Nerviós, el Xavier Prat, tabaler des del 2016, explica com viu els minuts previs a l’inici de la festa. Ell és qui ha donat el tret de sortida amb el repic del tabal i ho ha fet, com és tradició, a les dotze en punt i enmig d’una plaça plena de gent ansiosa per començar. Entre ells, l’Aina, que ara té 15 anys i viurà la seva primera Patum sense els pares. També el Joanot, de tan sols dues setmanes, a qui avui el seu padrí, Francesc Marginet, li ha regalat el tradicional mocador i barret de Patum.

En canvi, l’Albert Dorna, geganter, ja fa temps que salta a la plaça, però continua vivint la festa “amb la il·lusió d’un nen petit”. “Per fi, hem passat dos anys durs en tots els sentits”, ha afegit.

Aquest dimecres la festa continuarà a les vuit del vespre, quan es repetirà el passacarrrers, però aquest cop amb el tabal, les maces, les guites i els gegants vells. La comitiva sortirà de la plaça Sant Pere i saltarà als llocs que han escollit les autoritats locals. La festa s’acabarà amb els tirabols a les places de Sant Joan i de Sant Pere que, segur, s’allargaran fins a altes hores.

Dijous serà un dels dies forts, amb la Patum de Lluïment al migdia i la Patum Completa al vespre. Enmig d’una onada de calor, aquesta pot ser la Patum amb les temperatures més altes de la història i, des de l’Ajuntament, demanen prudència.

La Patum, un pol cultural de primer ordre

La regidora de Patum, Roser Valverde, que confessa que ha dormit poc més de dues hores pels nervis, explica que, més enllà de la Patum “de la represa” aquest vol ser “l’inici d’una nova etapa de la festa”. “Volem que la Patum sigui de debò un pol cultural, d’atracció turística, de dinamització econòmica i ara en tenim una oportunitat”, subratlla.

Publicitat