Dimarts, 19 octubre 2021

FESTES I TRADICIONS

Badalona plantarà el dimoni per les Festes de Maig però en farà una cremada per sorpresa per evitar aglomeracions

Albiol demana prudència per la coincidència de la celebració amb la fi del toc de queda: "Cal ser especialment curosos"

|

Badalona recuperarà aquest any les Festes de Maig i la ciutat tornarà a tenir el seu tradicional dimoni plantat a la platja “per mantenir la il·lusió dels més petits”. La figura, però, no es cremarà la Nit de Sant Anastasi, com és tradició. La cremada es farà per sorpresa, sense avisar i en un horari “intempestiu” per evitar aglomeracions. L’acte es retransmetrà en diferit per la televisió local el 10 de maig a les 22 h, coincidint amb l’horari habitual de la cremada. Aquella nit serà la primera sense toc de queda, un cop decaigui l’estat d’alarma el 9 de maig. La coincidència de les dates fa preveure “aglomeracions importants” a la ciutat i l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, demana prudència: “Cal ser especialment curosos”.
“Intentarem prendre mesures perquè la situació no surti de mare”, assegura Albiol, que tem que “les ganes boges de sortir al carrer” en horari nocturn pugui provocar situacions no volgudes. “Aquells dies la vigilància es reforçarà perquè no hi hagi situacions excepcionals”, assegura.

Amb tot, el principal missatge és a la ciutadania, a qui demana “gaudir de la nit” de les Festes de Maig “però amb responsabilitat” perquè les conseqüències d’actuacions irresponsables no les hagi de pagar el conjunt de la ciutadania amb noves mesures restrictives, per exemple, de cara a l’estiu.

Pel que fa a la programació, l’alcalde ha destacat la presència del dimoni, el pregó a càrrec de l’equip de futbol femení Seagull i el canvi de plans amb el mocador de les festes, que aquest any s’ha hagut de contractar per via d’urgència després que el primer adjudicatari desistís de l’encàrrec. El mocador serà finalment blanc, i no rosa, per poder-lo fer més ràpidament.

El PSC havia denunciat fa pocs dies que el mocador de les festes no tingués color i que la seva elaboració no anés a càrrec d’una empresa de comerç just, com és tradició. Albiol ha explicat que el motiu ha estat aquest imprevist en el procediments administratiu i ha tret ferro a l’assumpte per tancar la polèmica.

Pel que fa a les activitats, totes es faran amb aforament limitat i cita prèvia i hi haurà sis espais descentralitzats per acollir el conjunt de la programació. La plaça Barberà i Ciutat Romana, a Dalt la Vila, acolliran els actes de la Nit de Sant Anastasi. El port de Badalona serà la seu de la mostra de dansa.

D’altra banda, les activitats de cultura popular es concentraran a Can Solei el 8 i 9 de maig, com la festa del Badiu, mentre que Ca l’Arnús i el Parc de l’Escorxador acolliran la resta de la programació artística. En aquest sentit, aquest any hi hagut la voluntat que tots els espectacles vagin a càrrec d’artistes badalonins.

Publicitat