Dilluns, 18 octubre 2021

ACTUALITAT

Barcelona perd 1,4 milions d’espectadors de teatre el 2020 i prop de mig milió durant el primer trimestre de l’any

El sector constata caigudes d'ingressos del 60% a Catalunya per la pandèmia en l'inici de la Setmana Mundial del Teatre

|

El sector teatral va perdre per la pandèmia el 60% d’ingressos i contractacions a Catalunya el 2020. Només a Barcelona, el nombre d’espectacles es va reduir en 487 i es van perdre més de 6.200 funcions, gairebé 1,4 milions d’espectadors. Així ho ha avançat aquest divendres l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) en l’acte d’obertura de la Setmana Mundial del Teatre, que organitza l’entitat juntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, els Teatres Públics i ASSITEJ. Les dades del 2021 tampoc conviden a l’optimisme, i és que durant el primer trimestre de l’any, amb aforaments reduïts al 50%, la capital catalana ha vist caure els espectadors en 437.000 i les pèrdues s’enfilen fins als 14,5 milions.

La presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, en el seu discurs d’obertura, ha constatat que les dades són “duríssimes” i ha destacat “el paper social i de recuperació anímica del teatre” exigint que, com a sector essencial, se’ls “protegeixi, impulsi i col·loqui al centre del debat de recuperació del pols anímic de la societat”. “Que es noti que som essencials, si us plau”, ha etzibat.

En un any amb xifres incomparables amb cap altre, la presidenta d’ADETCA ha volgut recordar que “el públic ha estat fonamental per canviar el model del tancament dels espais escènics i fer el salt cap als teatres i activitats obertes com a far admirat a tot el món”. En agraïment també al públic, Vidal ha remarcat el paper del festival Grec, que va ser una “porta a l’esperança” i va demostrar ser un “èxit de resposta d’un públic solidari i assedegat de cultura”.

Alhora ha exigit responsabilitat totes les administracions per reactivar ràpidament el sector, que depèn de bona part de la contractació pública de gires, campanyes familiars i escolars, i dels ajuts per mantenir l’obertura i estabilitat dels espais d’exhibició i dels centres i empreses de producció a tots els nivells.

A més, ha insistit al Govern que posi en marxa de manera immediata la idea de la coordinació real de les administracions per donar sortida a les demandes absolutament “imprescindibles” que traslladada el sector.

Davant d’aquestes xifres , ADETCA ha destacat “la importància d’estar oberts al públic, per accelerar aquesta recuperació”, alhora que reivindica la “influència directa del teatre en la conformació de societats civilitzades, reflexives i humanitzades”.

Activitats programades durant una setmana

L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), juntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, i els Teatres Públics de Barcelona i ASSITEJ, han expressat una clara voluntat de celebrar la seva diada més internacional, que s’organitza coordinadament des de l’any 2011. Per primer cop les activitats programades s’emmarcaran temporalment en una Setmana Mundial, que inaugura el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil, el dia 20; i que tanca el Dia Mundial del Teatre el dia 27 de març.

En aquesta edició, els organitzadors volen demostrar la fortalesa de la unió d’un sector molt castigat per la pandèmia i la demanda d’ajuts estructurals extraordinaris que permetin mantenir oberta l’activitat i continuar treballant per superar la crisi. Aquesta ha suposat una caiguda del públic i la facturació als teatres de Barcelona l’any 2020.
Enguany la celebració ha començat amb l’acte especial d’obertura a la Sala Barts que, en una mostra de suport al sector, ha comptat amb representants culturals de l’administració, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia i Cañizares, i el tinent d’Alcaldia de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, entre d’altres.

Promocions especials durant la setmana

La Setmana Mundial del Teatre és un acte de reivindicació de la importància del teatre, de les arts escèniques, en el desenvolupament social i sostenible de qualsevol ciutat, país. I és una presa de contacte amb la ciutadania per posar de nou el focus en l’assistència a les activitats escèniques. Per això durant aquests dies s’oferiran descomptes d’entre el 10 i el 50% amb l’adquisició d’entrades online per a les funcions del 20 al 28 de març.