Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

FESTES I TRADICIONS

Barcelona recupera la Festa del Corpus després de dos anys de pandèmia

Una vintena d’ous com balla protagonitzen la tradició a la capital catalana

|

Barcelona ha recuperat aquest dijous la Festa del Corpus després de dos anys de pandèmia. La capital catalana impulsa mig centenar d’activitats en 43 espais fins aquest diumenge. Una vintena d’ous com balla i un nombre similar de catifes de flors verteixen de Corpus la ciutat. De fet, l’ou com balla suma nous espais d’exhibició. Enguany es commemorarà el 700 anys de la primera processó del Corpus a Barcelona. La commemoració inclou una exposició a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història, la recuperació del panoli com a menja tradicionalment barcelonina de la festa, la recuperació plena de la Vigília del Corpus i la proclamació del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

L’element més emblemàtic del Corpus barceloní, l’ou com balla, a banda de les ubicacions tradicionals es pot veure al Seminari, el carrer de la Llibertat i el parc de Sant Martí. També continuen en expansió les catifes flores, un altre dels elements patrimonials del Corpus, que per primer cop es podrà veure al carrer del Pi i al Seminari.

La festa es completa amb repics de campanes, exposicions, xerrades, cercaviles, ballades, portes obertes, pirotècnia, concerts d’orgue i la tradicional Processó, que enguany renova la seva forma i recupera part del seu recorregut històric.

Una tradició singular des de 1637

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.

El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou.

El 19 de juny se celebrarà la processó que es fa des de 1320 i és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus.

Publicitat