Els bars, cafeteries i restaurants de Barcelona que ofereixen música en viu amplificada quedaran emparats legalment abans de final de març per una adaptació de la normativa vigent per part de l’Ajuntament. Una trentena de locals, entre els quals l’Heliogàbal o Robadors 23, podran programar concerts sense canviar de llicència, sempre que garanteixin aspectes de seguretat i aïllament acústic. Els locals ubicats a les “zones de gran saturació” de Gràcia, Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc no podran programar entre les onze de la nit i les set del matí. El consistori ampliarà fins a 400.000 euros la línia de subvencions per a l’adequació d’espais, i crearà l’etiqueta ‘Espai de música viva’.

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns una adaptació imminent -mitjançant una nova circular- del marc normatiu que regula la música en viu a la ciutat, per tal de donar empara a una sèrie de locals. “Responent a una demanda existent”, en paraules del tinent d’alcalde, Jaume Asens, el consistori ha decidit autoritzar aquells bars, cafeteries i restaurants que vulguin oferir música en viu amplificada a fer-ho. Abans de finals de més, segons han assegurat diversos portaveus municipals, s’haurà formalitzat l’entrada en vigor d’aquest canvi.

Els locals de Barcelona que desenvolupen en l’actualitat aquesta activitat de manera no regulada són una trentena, entre els quals els casos de Robadors 23 o la Rouge, a Ciutat Vella, i el més notori de l’Heliogàbal a Gràcia. Amb la “nova interpretació” de la normativa, aquests espais poden mantenir -o reprendre, en cas del local gracienc-, ha assegurat l’assessor extern de l’ICUB, Daniel Granados, aquest dilluns.

Amb tot, els locals hauran de complir una sèrie de normatives de seguretat i també d’aïllament acústic, per tal de preservar el descans dels veïns. A més, en el cas concret d’espais ubicats en “zones de gran saturació” –encara per definir- dins dels districtes de Gràcia, Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc, la llicència tindrà una limitació horària clara que impedirà programar música en viu amplificada de les 11 de la nit a les set del matí.

Ampliació de la subvenció i nou ‘segell’

D’altra banda, l’Ajuntament també ha anunciat aquest dilluns una ampliació significativa (dels 75.000 euros actuals a 400.000) de la línia de subvencions que es destinen als locals que volen o ja fan música en viu per adequar els espais a les normatives de seguretat i aïllament. Aquesta nova línia encara no s’ha posat en marxa, i la previsió és que abans de l’estiu es facin públiques les subvencions, segons ha informat la comissionada de Cultura, Berta Sureda.

Així mateix, el consistori voldria crear una nova “categoria” o etiqueta que distingeixi un ‘Espai de música viva’. Una distinció que anirà més enllà de bars, restaurants i cafeteries per englobar aquelles entitats i associacions culturals que vulguin programar música, i que persegueix “impulsar la música en viu de petit i mitjà format”. Gaudir d’aquesta etiqueta permetrà als locals participar d’una sèrie de polítiques conjuntes que els beneficiaran, han avançat des de l’Ajuntament, però sense concretar.

El tercer tinent d’alcalde, responsable de l’àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha manifestat que amb aquestes iniciatives aspiren a “treure la música de l’àmbit policial i retornar-la a la discussió cultural”, en referència a les moltes sancions que alguns d’aquests locals han patit degut a la seva situació d’al·legalitat. Asens ha indicat que s’han tingut “criteris massa rígids amb la norma marc”, amb un rigor que “ha posat en perill el sector”.

En aquest sentit, Asens ha posat en valor haver posat d’acord els diferents sectors implicats (cultura, seguretat, medi ambient, etc.) “per treballar-hi transversalment”, i implementar unes mesures que, ha assegurat, “són de consens”.

En aquesta línia, l’Ajuntament crearà també una ‘taula de mediació’ que vetllarà per les bones pràctiques d’aquesta nova línia d’actuació. A banda, és clar, del pla de treball que segueix en marxa per explorar l’encaix de les diverses normatives que regulen la música en directe en el llarg termini, entre altres qüestions.