Diumenge, 25 juliol 2021

LLIBRES

Berga vol destinar la meitat del pressupost de la Patum a l’emergència social i econòmica derivada de la covid-19

El consistori agraeix que la decisió de suspendre definitivament la festa hagi estat unànime

|

L’Ajuntament de Berga vol invertir la meitat del pressupost de la Patum previst per aquest 2020 en fons destinats a l’emergència social i econòmica derivada de la crisi de la covid-19. Així ho ha explicat a l’ACN la regidora de Patum, Roser Valverde, que ha avançat que l’Ajuntament està treballant amb aquesta voluntat. Cal recordar que divendres a la nit es va aprovar per unanimitat que aquest any no se celebrarà la festa. Així, dels 330.000 euros que destina anualment el consistori a la celebració, la meitat seran per ajuts. El restant es destinarà a diferents actuacions pensades per “reactivar” la festa. Valverde ha agraït que tots els agents implicats en la festa s’hagin mostrat a favor de suspendre-la.

La darrera vegada que es va suspendre la Patum va ser l’any 1938, durant la guerra civil. La manca de “precedents”, ha reconegut Valverde, els ha dificultat poder “emmirallar-se” i prendre la decisió. Inicialment, quan al març es va anunciar que no es faria per Corpus i es deixava en ‘stand-by’ la possibilitat del setembre, ha reconegut, es va prendre la decisió pensant especialment en “la riquesa” i “dinamització econòmica” que genera la festa per l’economia de la ciutat i de la comarca. Ara, ha afegit, davant “la incertesa”, la balança del patronat s’ha decantat “per la prevenció de la salut de totes i totes”.

Valverde ha agraït el “consens” entre els patrons i els caps de colla. També que els agents econòmics de la ciutat ho hagin entès. “Estem més tranquils en saber que la decisió té el consens i el suport de tots els agents de la festa”, ha assegurat.

Uns 165.000 euros per la covid-19

Segons la regidora, ara per ara és difícil quantificar les pèrdues econòmiques que pot suposar a la ciutat que no hi hagi Patum. El consistori està treballant perquè prop de la meitat del pressupost que es destina a la festa, que és de 330.000 euros, s’aporti al fons d’ajudes econòmiques per la covid-19. La resta, ha avançat, es destinarà a millorar la celebració a través de diferents actuacions, entre les quals hi ha un estudi econòmic sobre l’impacte que genera la Patum a Berga per poder veure “com millorar-la”. També es destinaran diners a suplir “la pèrdua emocional que suposa que no hi hagi Patum”, ha afegit.


Entre les actuacions previstes hi ha una exposició de la festa que es farà al convent de Sant Francesc, a finals de juny; o la interpretació musical d’un salt de Patum des del Castell de Berga.

Publicitat