Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

Blanes preveu més d’un milió d’assistents al 50è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

L'Ajuntament avisa que caldrà replantejar el format a causa dels efectes de la pandèmia en el sector

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Blanes (Selva) preveu acumular més d’un milió de persones al llarg dels cinc dies que durarà la 50a edició del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, que es farà entre el 22 i el 26 de juliol. El consistori ha destinat una partida de 172.000 euros per a convidar les companyies i pagar-los el cost de l’espectacle. L’alcalde ha assegurat que hi participaran les millors companyies de pirotècnia: tres d’elles de València, una de Múrcia i una altra de Saragossa. Malgrat tot, el regidor de Cultura, Albert Sanz, ha apuntat que dos anys després de l’aturada per la pandèmia s’han trobat un panorama diferent entre les companyies participants i ha avisat que caldrà replantejar el format de cara a l’any vinent.

Blanes comença a preparar-se per reviure l’ambient del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, que ha estat dos anys aturat a causa de la pandèmia. Aquest 2022 es celebrarà la 50a edició d’aquest esdeveniment que omple de pirotècnia el municipi durant cinc nits seguides. Aquest estiu, el concurs es farà entre el 22 i el 26 de juliol.

Publicitat

Els encarregats d’encetar aquest aniversari especial seran Caballer FX, una companyia de València que el 2011 van guanyar la Concha de Oro de San Sebastian i el 2015 van aconseguir el segon premi en el Concurs de Focs d’Artifici de Blanes. En aquest cas oferiran un espectacle de 18 minuts, igual que la resta de companyies, amb tot de pirotècnia que llançaran des de la punta de Sa Palomera i la gent podrà gaudir l’espectacle des del passeig marítim.

El dissabte 23 els Hermanos Fernández de Múrcia agafaran el relleu en el concurs blanenc. Aquesta companyia ja havia guanyat el certamen en dues ocasions (el 2017 i el 2018) amb la intenció de revalidar el títol. El diumenge 24 serà el torn de la Pirotècnia Valenciana que ha guanyat diversos premis al País Basc i en el Concurs de Focs d’Artifici Ciutat de Tarragona (2016).

La Pirotència del Mediterrani, també de València, actuarà la nit del 25 de juliol. Es tracta d’una companyia amb més d’un segle d’història, però que ara està formada per un conjunt de joves que volen revolucionar els espectacles pirotècnics. Aquesta companyia, a més, cada any dona una part dels beneficis a una ONG, com a mostra del compromís social. La nit de Santa Anna, el 26 de juliol, es tancarà el concurs amb la Pirotécnia Zaragozana. Aquesta empresa es va fundar el 1860 i és una de les més veteranes de l’Estat.

Més d’un milió d’assistents

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha garantit que les companyies que participen en aquesta 50a edició del concurs són “les millors del món” i per això preveuen una assistència de públic elevada. De fet, Canosa ha assegurat que esperen que entre el 22 i el 26 de juliol el municipi rebi més d’un milió de persones. Això es deu al fet que el concurs arrencarà un divendres i durant el cap de setmana i molta gent tindrà un cap de setmana llarg perquè el dilluns és festiu local a Girona i Salt.

Per garantir la seguretat de tot aquest volum de persones, el consistori blanenc ha anunciat que la Policia Local de Blanes farà “2.000 hores extra durant la festa major” dissenyant un ampli dispositiu de seguretat. També hi haurà un reforç policial dels Mossos d’Esquadra i dels Bombers durant els dies del Concurs.

500.000 euros per a la festa major

Pel que fa al pressupost, l’alcalde ha detallat que la partida del concurs de focs és la més important de tota la festa major (que coincideix amb l’esdeveniment pirotècnic) i arriba als 172.000 euros. Per a cada espectacle es pagaran 24.000 euros a la companyia en concepte de la despesa de la pirotècnia.

Repensar el model

El concurs de Blanes es reactiva dos anys després de la pandèmia. El regidor de Cultura, Albert Sanz, ha alertat que el panorama que s’han trobat dins de les companyies pirotècnies és molt diferent al que hi havia abans de la crisi sanitària. En aquest sentit, Sanz ha lamentat que algunes de les empreses més petites “han desaparegut”, mentre que en d’altres més grans “ja no mostren interès” en els concursos com els de Blanes.

El regidor ha posat l’exemple de Pamplona en què s’ha fet un concurs públic per licitar els espectacles pirotècnics i ha quedat desert perquè no s’hi ha presentat cap companyia. En el cas de Blanes, asseguren que els 50 anys de trajectòria impliquen una situació “diferent” pel reconeixement que implica participar en aquest concurs. De tota manera, Sanz ha alertat que de cara a l’any vinent hauran de “reinventar” el concurs per adaptar-se a la nova situació que ha generat la pandèmia.

Suu i Buhos actuaran al nou escenari darrera del CAP

Pel que fa a la programació de la festa major, Suu (24 de juliol) i Buhos (22 de juliol) són els caps de cartell de la programació musical d’aquest 2022. Els concerts aquest any es faran en un escenari al darrera del CAP2 de Blanes. El regidor de Cultura ha justificat el canvi perquè en aquesta ubicació hi ha més espai que a la plaça dels Dies Feiners, on es feia fins ara.

Per altra banda, Quim Masferrer acostarà el seu humor el 21 de juliol després que la Fundació Cal Faust faci el pregó d’inici de les festes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies