Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Cant a la memòria col·lectiva en el centenari del Concert de Sant Esteve

|

Més notícies

- Publicitat -
27.12. 2013
ACN
El públic del Palau de la Música ha escoltat obres clàssiques, cançons populars i temes contemporanis

[dropcap]E[/dropcap]l Concert de Sant Esteve ha celebrat el seu centenari al Palau de la Música Catalana entre l’escalf de les nadales i el batec de la memòria col·lectiva. L’espectacle ha comptat amb els cors de formació de l‘Orfeó Català i, com a novetat, el Cor de Cambra del Palau. El programa ha inclòs obres de compositors clàssics, com Händel, i de figures emblemàtiques de la música catalana, com Josep Anselm Clavé i Pau Casals. ‘El rabadà‘ i altres cançons tradicionals i temes de Maria del Mar Bonet i Els Amics de les Arts han arrodonit el repertori. Els actors Pep Anton Muñoz i Pep Munné han conduït el concert amb una narració per les dècades passades de l’Orfeó i el Palau i per la història de Catalunya.

849920

- Publicidad -

El concert del centenari ha estat especial, amb uns 300 cantaires i músics que han passat per l’escenari. Es tracta de les formacions de l’Orfeó Català, un dels cors amateurs de referència de Catalunya i l’estat espanyol, i el Cor de Cambra del Palau, un dels més prestigiosos a nivell professional. ‘El cant de la Senyera’ amb la participació del públic dempeus, amb banderes estelades tant a dalt de l’escenari com entre els espectadors i un clam a favor de la independència han segellat el concert.

El Palau ha aplaudit amb entusiasme les nadales que han ofert cantants i músics de totes les edats. Els episodis històrics que narraven els dos actors, com per exemple la mort de Macià, han donat al concert un ritme fresc i sorprenent. Quan l’atenció del públic se centrava en Pep Anton Muñoz i Pep Munné, que interpretaven dos senyors de Barcelona, els cors aprofitaven per rellevar-se dalt de l’escenari.

- Publicidad -

Nadales de clàssics i populars

El concert també ha jugat amb la combinació de registres amb el rerefons comú del Nadal. Un tema de ‘Les vespres’, d’un clàssic com Serguei Rakhmàninov, ha inaugurat l’espectacle, seguit per ‘Les flors de maig’, de Josep Anselm Clavé. Les tradicionals catalanes com ‘Fum, fum, fum’, ‘Sant Josep fa bugada’ i ‘La donzelleta’ han relligat el repertori, així com ‘El rabadà’, molt entranyable i alegre amb el petit solista.

- Advertisement -

També s’han cantat temes de César Franck i Gioacchino Rossini, que s’han agermanat en el programa amb Joan Llongueres, Xavier Montsalvatge o Lluís Maria Millet. L’apoteòsica ‘Hallelujah’, de Georg Friedrich Händel, ha donat pas a la creació coral contemporània, amb ‘Miserere’, de la compositora basca Eva Ugalde.

Una estrena i versions de contemporanis

S’ha estrenat ‘Pau al Cor’, una obra creada especialment per al concert del centenari, de Ramon Humet, compositor convidat. Les versions dels temes ‘Què volen aquesta gent’, de Maria del Mar Bonet, i ‘Louisiana o els camps de cotó’, d’Els Amics de les Arts, han estat el colofó d’un variat programa.

L’espectacle, amb idea original de Josep Vila i Casañas i guió de Francesc Orteu, ha comptat amb la direcció escènica dels coreògrafs Òscar Dasí i Montse Colomé. Han participat en el concert l’Orfeó Català i els seus cors de formació -Petits, Mitjans, Infantil, de Noies i Jove- i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

 849919

- Publicitat -