Dimarts, 20 octubre 2020

El Cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Barcelona per la Nit de Nadal amb la revisió de Bernat Vivancos

ACN

|

Es tracta d’un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina el 1575

El Cor de Cambra Francesc Valls presenta, per vuitè cop consecutiu, la Nit de Nadal, just abans de la Missa del Gall, la recuperació històrica del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la mà anuncia l’Apocalipsi. Com és tradició, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant i enguany ha recaigut sobre el compositor català Bernat Vivancos. En declaracions a l’ACN, Vivancos ha expressat que ha estat molt emocionant per a ell poder participar en aquest projecte i ha detallat que s’ha sentit “molt lliure” en la composició i que ha volgut fer una música amb un “esperit contemplatiu”.

L’ampli fons documental conservat a la Catedral de Barcelona ha permès, d’acord amb l’ideari de recuperació musical del Cor de Cambra Francesc Valls, recrear i oferir als ciutadans de Barcelona, després de més de 400 anys, el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i en els mateixos espais en què es va desenvolupar al segle XVI. El Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del Dr. J. Baucells, arxiver de la Seu barcelonina, ha recuperat aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a com es representava al segle XVI.

La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d’Europa, la qual cosa ha permès utilitzar la tonada pròpia i única de la Sibil·la de la Catedral, diferent de la que és tradicional a Mallorca i a altres indrets, i així recrear, molt acuradament, la cerimònia renaixentista barcelonina.

Com es tradició, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la i aquest any ha recaigut sobre el compositor català Bernat Vivancos. En les darreres edicions s’havia encarregat a Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet, Xavier Pagès-Corella o el belga Johan Dujick.

- Advertisement -

Durant l’assaig general que s’ha desenvolupat aquest dissabte al migdia a la Catedral de Barcelona, el compositor Bernat Vivancos ha afirmat sentir-se “molt emocionat” per poder participar en aquest projecte. “És emocionant pel lloc, pel dia i pel moment”, ha expressat Vivancos, qui ha valorat especialment la “barreja dels dos mons: la música antiga, amb una tradició centenària, i la música de nova creació”.

Vivancos ha relatat que s’ha sentit “molt lliure” en la composició de la tornada que se li ha encarregat i assegura que ha volgut fer una música amb un “esperit contemplatiu”. A més, el compositor català ha explicat que, sobretot, li ha volgut donar un “caire de consol important”.

- Advertisement -