Dimarts, 20 octubre 2020

«Catifes de ciment», l’exposició que posa en valor la rajola hidràulica, arriba al Museu de Gavà

|

La Diputació de Barcelona, conjuntament amb l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges, proposa l’exposició itinerant «Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica», una posada en valor d’aquest element de les arts aplicades estretament vinculat a l’arquitectura catalana entre 1890 i 1930, i que actualment viu un renaixement guiat per nous dissenyadors i arquitectes que continuen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals. Podeu veure aquesta mostra al Museu de Gavà fins al 15 d’abril.

Rajoles hidràuliques de l’exposició. Fotos: Museus de Sitges

De les diverses arts aplicades que conformen l’arquitectura modernista, la rajola hidràulica és un dels elements més originals i menys coneguts. Probablement el fet que sigui un tipus d’objecte pensat per ser trepitjat —amb les connotacions negatives que aquest acte porta associades— ha causat que se n’hagi estudiat poc la naturalesa, la tècnica i l’evolució, i que encara avui se’n negligeixi la conservació o la salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Rajoles hidràuliques de l’exposició. Fotos: Museus de Sitges

- Advertisement -

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en van manufacturar van comptar amb la col·laboració d’artistes i arquitectes reconeguts, com ara Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó, entre d’altres. La ràpida difusió que va tenir va convertir aquestes vives catifes de ciment en un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista. El seu èxit traspassà els límits d’aquest estil, i els seus dissenys menys bigarrats s’adaptaren al nou gust sorgit de l’art déco.

Rajoles hidràuliques de l’exposició. Fotos: Museus de Sitges

- Advertisement -

Aquesta exposició, que ha estat possible gràcies a préstecs de la col·lecció particular de Jordi Griset i d’altres fons procedents d’institucions públiques i privades, i de diverses empreses, pretén, doncs, reivindicar la rajola hidràulica amb un discurs expositiu articulat per situar-ne els orígens, mostrar-ne els fabricants principals i la tècnica, i percebre’n l’evolució del disseny.

«Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica»
Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13-14. Gavà
www.patrimonigava.cat

Més informació al web www.diba.cat/web/opc/catifes-de-ciment i a les xarxes socials amb l’etiqueta #Catifesciment.

- Advertisement -