Setmanari digital i cultural

Dissabte, 4 febrer 2023

Cervera farà algunes activitats de la setmana prèvia de l’Aquelarre per mantenir l’esperit de la festa tot i la covid-19

Volen ser un "mirall" del que es fa cada any però adaptat a la realitat del moment, de "format reduït i consum propi"

|

Més notícies

- Publicitat -
Malgrat que el mes de juny passat la Paeria de Cervera va anunciar la suspensió de l’Aquelarre 2020 per la crisi de la covid-19, la setmana que ve es farà una “còpia adaptada” de les activitats que es fan cada any de forma prèvia al cap de setmana de la festa del foc i les bruixes. En una entrevista a l’ACN, l’alcalde Joan Santacana ha explicat que amb aquesta programació “s’intenta mantenir l’esperit de la festa” tot i que es farà en un format molt reduït, amb compliment de les mesures de seguretat i enfocades al “consum propi” dels veïns de la capital de la Segarra. Serà a la plaça de Cal Racó amb un aforament limitat a 300 persones i cita prèvia. De fet, per alguns dies ja s’ha esgotat l’espai.
El nou equip de govern de la Paeria de Cervera d’ERC i la CUP que va constituir-se el passat mes de juny després de prosperar una moció de censura contra l’anterior equip de JxCat i el PSC va acordar amb les entitats que fan possible l’Aquelarre la suspensió de l’edició d’enguany perquè la situació actual per la covid-19 no permetia celebrar la festa amb les condicions necessàries.

Això no obstant, l’alcalde Joan Santacana ha explicat que els diferents grups locals que s’encarreguen de l’organització dels actes de la setmana prèvia de l’Aquelarre han proposat fer-los igualment la setmana que ve però de forma adaptada a la realitat del moment. L’Aquelarre 2020 havia de tenir lloc el 29 i 30 d’agost i per això, s’ha programat a Cal Racó quatre jornades d’activitats que volen ser un “mirall” del que es fa cada any per escalfar motors de la festa.

Així, està previst que es faci el Dilluns d’Aquelarre, el Dimecres de Cendra, i el Dijous Gras. A més a més, divendres hi haurà un debat i mostra sobre les batucades. Segons Santacana, són activitats que sempre s’han fet en clau local, adreçades als veïns de la ciutat, perquè rememoren els orígens de la festa que es va començar a celebrar al 1978. D’aquesta manera, defugen de les multituds que s’apleguen el dissabte d’Aquelarre als diferents correfocs, concerts i espectacle teatral on s’invoca el Mascle Cabró i culmina amb l’escorreguda i el gran foqueral.

- Publicidad -

Els actes que s’han programat seran molt semblants, segons el paer en cap, i comptaran amb música i servei de bar i menjar. Hi haurà taules separades per mantenir la distància de seguretat i caldrà complir escrupolosament la normativa per evitar contagis de coronavirus. D’aquesta manera, també estarà prohibit fumar i l’activitat haurà de finalitzar abans de la una de la matinada. Així mateix, es controlarà l’aforament i es portarà un registre dels participants.

Santacana ha explicat que la programació d’aquests actes va a càrrec de les entitats que se n’ocupen cada any però que la Paeria hi dóna suport. L’alcalde considera que “no s’ha de deixar perdre l’activitat cultural i festiva” malgrat la situació actual i en aquest sentit ha posat com a exemple el cicle de concerts i espectacles de la Festiuada, que fa un mes que s’està portant a terme a la ciutat, per ajudar amb el públic assistent a la recuperació del comerç i la restauració locals.

- Publicidad -

D’altra banda, el cap de setmana que s’hauria de celebrar l’Aquelarre no es farà res. Únicament està previst penjar alguns elements decoratius que es posen cada any a diferents punts del carrer Major i els espais on tenen lloc actes de la festa. Inicialment, l’anterior equip de govern de Ramon Augé havia plantejat una edició especial de l’Aquelarre 2020 amb espectacles estàtics i públic limitat però aquesta opció va quedar descartada després de la moció de censura.

- Publicitat -