Divendres, 12 agost 2022

LLIBRES

Compte enrere a Montblanc per a una Setmana Medieval amb la mirada posada al país

ACN

|

El pregó inaugural a càrrec d’Empar Moliner, el lliurament de l’espasa d’honor a Jordi Cuixart i la recuperació de l’espectacle de Les Corts Catalanes de 1414 com a cloenda, entre els actes reivindicatius

Montblanc ja es comença a vestir d’època per retornar al seu passat, a quatre dies perquè arrenqui la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, en la seva 31a edició, especialment marcada per la situació que viu el país. Entre els actes més reivindicatius, destaca el lliurament de l’espasa d’honor a Jordi Cuixart -la recollirà la seva parella, Txell Bonet- i la recuperació de “Les Corts Catalanes de 1414” -un espectacle que no es feia d’uns anys ençà, i que retorna com a número de cloenda. El pregó inaugural, que tindrà lloc divendres a la tarda, anirà a càrrec de l’escriptora Empar Moliner, que també es preveu punyent. L’organització ha desvetllat aquest dilluns més detalls del programa d’actes, com ara l’estrena d’un campament de poble arran de muralla a fi d’incentivar que la població montblanquina vagi d’època, ja que aquest hàbit de vestir-se de poble i sortir al carrer havia fluixejat en alguns anys. El programa manté la “Dracum Nocte”, la “Representació de la Llegenda de Sant Jordi” i el “Torneig Medieval Nocturn”, com a actes estrella. Per a la Llegenda, de fet, ja s’estan exhaurint les entrades a la venda.

De les dues sessions programades, la d’aquest dissabte 21 d’abril a les nou ja està completa i només en queden per al passi de nit -a les onze. Vist el ritme de vendes, ja es dona per fet que es tornarà a omplir de gom a gom com l’any passat. Si aquest cap de setmana l’acte estrella és la representació, el del pròxim són els jocs medievals. L’organització segueix apostant per la fórmula tradicional de blindar, amb un plat fort, cadascun dels dos caps de setmana que dura l’esdeveniment, amb el mercat medieval com a nexe d’unió. Les parades i el grapat d’actes al voltant del mercat es mantenen durant els deu dies de festa.

La transformació que estan experimentant bars i restaurants, reconvertits en tavernes, és un dels signes evidents que a Montblanc ja es respira ambient de la Setmana Medieval, en una edició més reivindicativa. El president de l’associació organitzadora, Joan López, ha desvetllat un dels “cartutxos” sorpresa, que és el lliurament de l’espasa d’honor al president d’Òmnium Cultural, a més de la recuperació de Les Corts de 1414. “És un acte potent amb un contingut que és molt adient al moment que viu el país i que convidarà a pensar”, ha dit López. Serà l’acte de cloenda, en substitució de “Sant Jordi, l’endemà”, que queda al calaix.

“L’entrada i sortida d’actes del programa és una pràctica freqüent a la Setmana Medieval, els guardem en nevera, perquè descansin, i més endavant els recuperem”, ha afegit. En el programa també hi han tingut cabuda altres canvis, com aquest Campament de poble que l’organització s’ha “inventat” per animar la ciutadania a fi de “posar en valor el fet que la gent es vesteixi de poble, ja que en els darrers anys el volum havia baixat”, ha reconegut López, el qual ha destacat, però, l’èxit de la Setmana Medieval, basat en un model molt consolidat, i amb la bona entesa que sempre es manté amb l’Ajuntament de Montblanc.

Amb un pressupost que ronda els 220.000 euros, els personatges principals de la Setmana Medieval ja fa temps que assagen. Els membres de la família reial -rei, reina, princesa i Sant Jordi- coincideixen en què l’esforç i sacrifici val molt la pena. “Acabes rient molt i amb els assajos es dona peu a conèixer moltes persones que abans potser només saludaves pel poble; som una petita família”, deia Àngela Òdena, que assumeix el paper de reina. La iniciativa d’un fotògraf de recopilar fotografies de petons per part de vilatans vestits d’època, la implicació de voluntaris del centre Aprodisca i la implantació, per primer cop, de recollida selectiva de residus per a la festa són altres novetats de la Setmana Medieval d’enguany.

Publicitat