Dissabte, 24 octubre 2020

Demanden el Ball de diables de Sitges per uns ‘versots’ satírics a la Festa Major dels anys 2009 al 2012

|

10.04.2014 19:00h
Sergi Sabaté | ACN
El denunciant i el diable que va pronunciar els textos són un tiet i un nebot en litigi per un afer familiar

[dropcap]U[/dropcap]n veí de Sitges (Garraf), Ramon Artigas, ha denunciat l’Agrupació de Balls Populars del municipi per calúmnies i injúries després que a la Festa Major dels anys 2009 al 2012 se’l mencionés en un dels versos satírics pronunciat al Ball de diables. A la del 2012, el diable Llucifer, interpretat per un nebot del demandant, el va acusar de ser un arquitecte que “a la caixa hi té un compte farcit de calés” i li va etzibar: “a veure si em torna els 1.500 euros, que el molt gitano és capaç de no tornar-me’ls mai més”. Per això Artigas demana una indemnització de 17.248,10 euros. De moment, el Jutjat d’instrucció de Vilanova i la Geltrú ha citat les parts el proper mes d’octubre per fer una vista oral.
El 23 d’agost del 2012, Ramon Artigas i Poch, un arquitecte de Sitges (Garraf), va sentir com l’esmentaven en un dels ‘versots’ que fa el Ball de Diables amb motiu de la Festa Major. El contingut d’aquest vers, pronunciat per Llucifer, deia: “Tota aquesta gent amb tants calés em fan entrar més ganes de vomitar, per tant, d’aquest tema no en vull saber res, que jo tinc un altre problema per solucionar i és que el Ramon Artigas Poch, arquitecte, a la caixa hi té un compte farcit de calés, per tant a veure si em torna els 1.500 euros que el molt gitano és capaç de no tornar-me’ls mai més”.

Però no era la primera vegada que això passava, ja que en els ‘versots’ de la Festa Major dels anys 2009, 2010 i 2011 també hi havia hagut referències a aquest fet, dites pel mateix personatge de Llucifer, interpretat pel nebot d’Artigas.

Arran d’aquest ‘versot’ l’arquitecte va interposar el 25 de setembre del 2012 una demanda per calúmnies i injúries, la vista oral de la qual se celebrarà el proper 16 d’octubre al Jutjat de primera instància número 2 de Vilanova i la Geltrú. El denunciant reclama una indemnització de 17.248,10 euros a l’Agrupació de Balls Populars, que és l’entitat que aixopluga els diables.

Fonts d’aquesta entitat assenyalen la seva “sorpresa” per veure com el procés judicial avança, i recorden que els ‘versots’ són un capítol satíric que es pot trobar a moltes festes majors de Catalunya. “A Sitges fa 150 anys que en fem”, assenyalen.

Un litigi familiar com a origen del vers
- Advertisement -

Es dóna la circumstància que qui va pronunciar aquell ‘versot’ era el personatge de Llucifer, interpretat per Lluís Artigas, que és el nebot del demandant i que en els darrers anys ha fet aquest paper. L’origen de la reclamació que va fer pública en aquell acte s’esdevé en un litigi familiar arran del cost d’un mur de 1.500 euros que el demandat li reclama al tiet.

L’Agrupació, en una circular que ha enviat als seus socis i a la qual ha tingut accés l’ACN, exposa que “aquest conflicte familiar comporta un potencial risc per les nostres festes i tradicions” i per això vol “apropar el litigi al context que li és propi”. L’entitat considera que “no hi ha base legal” per ser condemnada ja que les festes poden “veure limitada la seva llibertat per fer de la sàtira un component lúdic”.

- Advertisement -

L’Agrupació ha detallat que Ramon Artigas els demana 17.248,10 euros, dels quals, 11.248,10 serien com a indemnització per danys patrimonials/professionals causats “que no estan acreditats” i 6.000 com a indemnització per danys morals. Artigas també vol que es publiqui la sentència als mitjans de comunicació locals i comarcals i que s’obligui a l’emissora municipal, Ràdio Maricel, a eliminar els podcasts que contenen els versos.

La junta de l’Agrupació de Balls Populars ha obert un expedient disciplinari al soci Lluís Artigas, que ha estat suspès a l’espera de conèixer-se la sentència judicial.

sitges

- Advertisement -