Diumenge, 5 juliol 2020

El 33 reactiva la graella amb l’estrena de dos programes amb visió feminista, ‘Correspondències’ i ‘Bàlsam’

La caiguda en publicitat obligarà TV3 a prescindir d'alguns continguts previstos per als propers mesos

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...

El Museu de Ciències Naturals estrena el Terrat Viu, una coberta verda silvestre de 7.100 m2

Consta de tres prats i tres llacunes d'aigua dolça, i es podrà visitar gratuïtament fins al 31 de juliol

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

L’aixecament de l’estat d’alarma dispara els visitants de l’àrea de Barcelona a la ciutat ibèrica d’Ullastret

El centre prepara una exposició permanent dels cranis enclavats aquest estiu, on espera una "bona afluència"

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

El 33 estrena aquesta setmana ‘Correspondències’ (28 de maig) i ‘Bàlsam’ (29 de maig), dos programes que comparteixen la visió feminista amb què narren. Més explícitament ho fa ‘Correspondències’, una sèrie documental en què diferents dones, des de Txell Bonet a Miriam Hatibi, reflexionen a través de videocartes sobre què vol dir ser dona. Per la seva banda, ‘Bàlsam’ visibililtza la diversitat cultural a través de les músiques vives a peu de carrer. El director de TV3, Vicent Sanchis, ha celebrat que el 33 pugui incorporar nous continguts en un context de caiguda en publicitat que obligarà a prescindir d’espais previstos per als propers mesos. La signatura d’una aportació de 6 MEUR del departament de Cultura a TV3 és “imminent”.

Amb l’estrena dels dos nous programes, de sis capítols cadascun, el 33 “surt de l’UCI per anar a planta”, en paraules del director del canal, Jordi Serra. I és que les dificultats de TV3 per la caiguda en la publicitat fan que el canal 33 i l’Esport3 “pateixin les conseqüències”. “Voldríem que el 33 recuperés les ganes de viure i un pressupost digne, necessitem o més publicitat o més aportació del govern”, ha dit en roda de premsa telemàtica el director de TV3, Vicent Sanchis. El fet que TV3 no pugui omplir la graella amb continguts nous, especialment els caps de setmana, quan més es nodreix de reemissions, fa que les noves apostes de la cadena es concentrin al canal principal, TV3.

No obstant, la primera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors promoguda pel canal 33 la tardor del 2018 continua donant el seu fruit ara, amb l’estrena d’aquests dos nous programes, que formen part dels cinc seleccionats: ‘DIY (Do it Yourself)’, ‘Cool hunters’, i ‘Per què volen els avions’, a més de ‘Bàlsam’ i ‘Correspondències’. Aquesta crida de projectes és, al parer de Sanchis, el gran instrument del canal 33 per produir nous continguts. La segona convocatòria escollirà cinc programes més.

Publicitat

Mirada feminista

‘Correspondències’, coproduït amb Goroka tv, és una sèrie documental en què diferents dones reflexionen a través de videocartes sobre què vol dir ser dona. A través d’un diàleg íntim gravat per elles mateixes, parlen de temes com la identitat, la carrera professional, la maternitat, el desig, els estereotips, la feminitat o la família. Un espai per “donar veu i donar un pas enrere els homes”, ha dit el cap de Nous Formats de TV3, Miquel Garcia.

Cada capítol està protagonitzat per dues dones: Txell Bonet i Victoria Szpunberg; Laia Abril i Bieke Depoorter; Luna Miguel i María Sánchez; Miriam Hatibi i Hajar Brown; Íngrid Guardiola i Marta Segarra; i Carla Simón i Dominga Sotomayor.

En un format “d’intimitat espectacular”, la seva directora, Laura Tremolera, assegura que el programa té una mirada feminista però no es reivindica per sistema el moviment. Tot i així, tots els programes acaben amb un manifest que dona veu a diversos col·lectius feministes de Catalunya que lluiten pels drets de les dones.

Per la seva banda, ‘Bàlsam’, en coproducció amb Batuta Audiovisual, és un documental musical que explora les músiques vives a peu de carrer. Cada capítol presenta una comunitat musical diferent, a partir de la quotidianitat de dues persones que en formen part. La voluntat de tots els impulsors és que alguna de les protagonistes de cada capítol fossin dones. “A Catalunya hi ha una diversitat cultural enorme, ens permetia mostrar un ventall molt ric en cultures i músiques”, ha dit la directora del programa, Marta Ferrer.

Caiguda en publicitat i conveni amb Cultura

Pel que fa a la producció interna, Sanchis ha detallat que “recuperen lentíssimament” l’activitat, revisant mensualment els plans i les mesures per garantir la seguretat. En referència a les produccions externes, la caiguda en picat de la publicitat fa aflorar “problemes” per contractar els programes previstos pels propers mesos. “No tenim garanties que puguin tronar alguns programes per falta de pressupost”, ha assenyalat Vicent Sanchis.

Es tracta d’espais que no seran viables per les mesures de seguretat necessàries a causa del coronavirus o “perquè són cars”. Com a contrapartida, Sanchis ha celebrat la signatura “imminent” d’una aportació per part del departament de Cultura que permetria disposar de 6 milions d’euros per a programes d’entreteniment, documentals, TV movies, sèries o coproduccions de pel·lícules.