Divendres, 23 abril 2021

LLIBRES

El Ball d’en Serrallonga de Vilafranca s’obre a la igualtat de gènere i incorporarà nous balladors independentment del seu sexe

La convocatòria del pròxim divendres 31 de gener ja estarà oberta a tothom i per tant desapareixà la convocatòria exclusiva per representar el personatge de na Joana.

|

El Ball d’en Serrallonga de Vilafranca del Penedès aposta per la igualtat de gènere i a partir d’aquest 2020 la quadrilla de bandolers podrà estar formada per qualsevol persona major de 18 anys, independentment del seu sexe. El ball, que aquest divendres obre convocatòria per formar-ne part, ha modificat les seves normes de funcionament després d’un procés de debat intern “a partir de les inquietuds dels balladors que ja s’havien formulat de manera informal des de feia temps, on es volien fer passos cap a la igualtat”, diu Marina Ferré, cap de colla del ball.

Fins ara la figura de la dona en aquest ball es limitava a l’interpretació del paper de na Joana de Torrelles, amant del famós bandoler Joan Sala i Ferrer, Joan de Serrallonga, però a partir d’ara les persones que entrin al ball podran decidir el bandoler que fan “sense limitar-se a la seva identitat de gènere”.

Pel ball representa un pas més cap al trencament dels rols de gènere “ja que creiem que, mentre ens caracteritzem i ens adaptem a l’expressió de gènere del personatge i al seu context històric, que el bandoler sigui interpretat per una dona no hauria de ser un problema”, afegeix Ferré.

El ball es caracteritza per les diverses danses i coreografies que s’interpreten al so de les gralles, mentre que el 31 d’agost en el marc de la festa major vilafranquina escenifiquen un sainet amb les correries del bandoler, na Joana, el seu fill en Joanet i tota la quadrilla de bandolers.

Les primeres referències del Ball de Serrallonga de Vilafranca estan documentades a la festa major del 1820 i apareix en anys posteriors, però és a partir del 1980 quan es recupera i es manté actiu fins a l’actualitat.

Publicitat