Dilluns, 13 juliol 2020

El Carnaval de Solsona preveu la visita de més de 40.000 persones

L'arribada del rei Carnestoltes, que s'avança a dijous, donarà el tret de sortida als actes de la festa grossa

|

+Notícies

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

+Llegits

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

El Liceu porta la música fins a una UCI de l’Hospital Clínic que va acollir pacients amb la covid-19

Un quartet de corda de l’Orquestra del teatre de la Rambla ha interpretat peces del compositor Fritz Kreisler

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

Solsona ho té tot a punt per celebrar una de les festes més concorregudes de la ciutat, el Carnaval. Declarada festa d’interès turístic nacional, l’organització preveu l’assistència de més de 40.000 persones. Dijous arrenquen els actes més importants i, entre les novetats, explica el president del Carnaval de Solsona, Joan Solé, hi ha que serà el rei Carnestoltes l’encarregat de donar el tret de sortida. Un cartell musical que comptarà amb grups com els valencians Auxili o Doctor Prats i la presència de la triestrellada cuinera de Sant Pol de Mar, Carme Ruscalleda, nomenada Matarruc d’Honor, seran els plats forts d’aquesta edició.
Malgrat que aquest passat cap de setmana ja es va començar a respirar Carnaval a Solsona, com marca la tradició serà dijous Llarder que arrencarà la festa grossa. L’organització, explica Solé, ha optat per avançar l’arribada del rei Carnestoltes de dissabte a dijous. “Creiem que té més sentit que obri la festa”, justifica. Així, després dia que rebi la clau de la ciutat a la plaça Major en un espectacle que comptarà “amb llum i pirotècnia”, arrencarà la festa. Així, dijous ja es viurà la primera nit de concerts amb Lasta Sanco, Auxili i els DJ’s PD Nanfu & Salasxic.

Ruscalleda, Matarruc d’Honor

Dissabte serà el dia “més fort” d’un Carnaval que “no afluixa i cada any va a més”, diu Solé, que fa broma assegurant que “aviat no hi cabrem”. Es preveu que centenars de persones assisteixin a rua de carrosses i a la tradicional Penjada del Ruc. Abans, però, la cuinera, reconeguda amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda serà presentada com a Matarucs d’Honor. La disbauxa que es perllongarà durant tota la tarda i vespre, acabarà ben entrada la nit amb una nova jornada de concerts, amb Doctor Prats, La Mulata i La Tropical.

Publicitat

Dilluns serà una altre de les jornades amb major afluència de públic. El Carnaval Infantil de Solsona reprodueix, pràcticament en un sol dia, tots els actes de la popular festa: l’arribada del Carnestoltes, la pujada de gegants fins a la Plaça Major, la lectura del Sermó, els ballets dels gegants, el concurs de disfresses o el correfoc. L’única excepció serà la despenjada del ruc infantil, que aquest 2019 coincidirà amb la dels grans i es farà dimecres.

La Baixada i Despenjada del Ruc amb “l’Orquestra Patinfanjàs” i els gegants del Carnaval posaran el punt final oficial a la festa, dimecres 6 a la nit. Encara quedarà, però, diumenge 10, les desenramades, moment en què les colles retiraran els guarniments dels carrers.

“Un esforç quasi anual”

El Carnaval està organitzat per l’Associació Carnaval de Solsona, entitat sense ànim de lucre que pràcticament finança tota la festa “amb el que aconseguim dels espònsors, concerts i una petita subvenció”, explica Solé, que reconeix que es tracta “d’un esforç important, que quasi dura un any però que fem i seguiren fent amb molt d’orgull”.