Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

ARTS ESCÈNIQUES

El Cirque du Soleil posa rumb cap a un viatge de somni amb ‘Luzia’

Un espectacle ple d'aigua, llums i colors trasllada els espectadors fins la màgia de la cultura mexicana

|

Un viatge de somni cap a un món màgic d’essència mexicana. Sobre aquest eix gira el nou espectacle del Cirque du Soleil, ‘Luzia’, que aquest dimecres al vespre ha celebrat l’assaig general a l’Hospitalet de Llobregat. Després de dos anys sense trepitjar Catalunya per la covid-19, la companyia canadenca es retroba amb el públic amb un espectacle oníric amb l’aigua com a protagonista especial. I és que, per primer cop, una producció itinerant de Cirque du Soleil incorpora la pluja dins els números, en un joc minuciós de llum i color que deixa l’espectador bocabadat. Una vintena d’actuacions conformen el viatge de ‘Luzia’, que s’estrenarà oficialment aquest dijous i serà a l’Hospitalet fins el 15 de maig.

Un paracaigudista aterra, assedegat, en una terra de records, on troba una gran clau màgica que li permet entrar a un món màgic, a mig camí entre la fantasia i la realitat. Així comença el viatge de ‘Luzia’, on els espectadors són traslladats fins l’essència de la cultura de Mèxic a través de múltiples xous d’acròbates, equilibristes, malabaristes, pallassos i contorsionistes.

Les llums, colors i músiques són, un cop més, un dels distintius del Cirque du Soleil, tant pel que fa a l’escenografia com al vestuari. Amb ‘Luzia’, però, la companyia s’ha atrevit a incorporar la pluja com un dels elements protagonistes en diversos números. De fet, els artífexs de l’espectacle recorden que el nom prové d’un acrònim de ‘luz’ i ‘lluvia’. Un busseig de cercles i la Roda Cyr són alguns dels espectacles que queden immersos sota la pluja dins la Gran Carpa.

La companyia admet que s’ha hagut d’enfrontar a un “gran desafiament tècnic” per poder crear la gran cortina d’aigua. Un pont suspès a més de 14 metres, una piscina sota l’escenari, un rigorós procés de desinfecció i un especial sistema de protecció dels elements elèctrics són les claus que permeten activar la pluja. En total, s’utilitzen 6.000 litres d’aigua, amb un mateix dipòsit durant tota l’estada a l’Hospitalet.

A banda de la pluja, el món oníric de ‘Luzia’ desplega un viatge d’il·lusions i jocs d’equilibris en tots els formats possibles del circ, sense que hi faltin els números de clown, desenfadats i riallers. Tot plegat en un muntatge que, segons els seus responsables, es proposa treure el màxim partit a aspectes com la grandesa dels paisatges mexicans, la velocitat de la tribu dels Tarahumares i la vida animal surrealista.

El viatge sota la gran carpa de l’Hospitalet, de més de dues hores, culmina amb una festa final amb tots els personatges que el paracaigudista ha anat coneixent al llarg del seu trajecte. Un total de 46 artistes vibren amb aquest gran número davant els 2.600 espectadors que està previst que omplin bona part de les funcions dels propers dos mesos.

Publicitat