La 31a edició del certamen internacional de música coral repeteix per segon any al Teatre Atlàntida de Vic
Barcelona | ACN
[dropcap]E[/dropcap]l Festival Internacional de Música de Cantonigròs ha presentat aquest dijous la seva 31 edició, que tindrà lloc novament a Vic entre el 18 i el 21 de juliol. El reclam d’aquesta edició és el concert inaugural de la Coral de Saint Marc -‘Los Chichos del Coro’-. Enguany actuaran 32 grups corals procedents d’una vintena de països, que hauran d’interpretar, entre altres, ‘El Cavaller enamorat’, de Joan Manent. El president del festival, Josep Maria Busquets, ha remarcat la ‘catalanitat’ de l’esdeveniment -enguany subratllada amb una senyera al seu cartell- i ha defensat que el festival ha contribuït al llarg de 30 anys a “homenatjar i donar a conèixer” a casa nostra i al món els compositors catalans.
La formació ‘Los Chicos del Coro’ (de Sant Marc) va néixer a Lió i enguany celebra els deu anys de la seva irrupció al cinema. En el marc de l’acte inaugural, la Coral de Saint Marc, dirigida per Nicolás Porte, interpretarà un programa que inclou cançons de la banda sonora de la coneguda pel·lícula, però també d’altres obres del seu repertori. L’actuació serà el dijous 18 de juliol a dos quarts de nou del vespre.
Serà el concert ‘mediàtic’ d’una edició que, com és habitual, compta amb una àmplia representació de corals de tot el món. Fins a vint països diferents hi seran representats, a través de les 32 corals participants.
Al llarg de les 31 edició del festival de Cantonigròs, el petit poble osonenc (i l’any passat Vic), han vist actuar 72.000 cantaires de tot el món en representació de 1250 cors. En total, el nombre de països que una vegada o altra han estat representats al festival és de 83, “gairebé la meitat de països de l’ONU”, ha ironitzat Busquets.
Quant al públic
El festival torna a celebrar-se enguany a Vic, després del seu debut l’any passat al Teatre Atlàntida. Les infraestructures limitades, tant de caràcter artístic com d’allotjament, que oferia Cantonigròs van obligar el festival a traslladar-se temporalment a Vic, i ara per ara el possible retorn del certamen al seu lloc de naixement queda lluny.
Entre les virtuts del nou emplaçament, Josep Maria Busquets, ha destacat avui que la ciutat brinda l’oportunitat d’oferir un programa “off” del festival. Aquesta modalitat que ja es va estrenar l’any passat consisteix en fer actuar les corals participants en hospitals, llars d’avis o casals aprofitant aquells dies o estones en que no tenen actuació dins del concurs. D’aquesta manera la música es fa arribar a “aquelles persones que voldrien assistir-hi però per una o altra raó no poden fer-ho”, ha defensat Busquets.
La ‘catalanitat’ del certamen
El president del festival ha insitit avui en la “catalanitat” del certamen com un dels seus valors. Segons ha informat, en els 30 anys d’història, el festival ha contribuït a fer que el 44% de les peces interpretades hagin estat de compositors catalans -“que molta gent desconeix, que han quedat oblidades”-. A més de les corals catalanes que inclouen peces de compositors catalans, el festival ha fomentat el coneixement d’aquest repertori incloent sempre una peça obligatòria d’un compositor català en l’apartat de repartiment obligatori dels concursants. Enguany, aquesta qüota és per Joan Manent, de qui els cantaires hauran d’interpretar “El cavaller enamorat”.
Més enllà d’aquesta política, enguany Busquets i el seu equip han reforçat la imatge de festival català de la trobada amb un cartell on apareixen diverses banderes de països participants i on llueix una senyera en primer terme.
