Divendres, 19 agost 2022

ACTUALITAT

El Festival EVA estrena edició recuperant les condicions prepandèmia

El certamen incorpora tres noves propostes que tenen com a objectiu eixamplar el territori i atraure nous públics

|

El Festival EVA de narració i tradició oral estrena nova edició, que enguany preveu recuperar el 100% de presencialitat en tots els espectacles un cop aixecades les restriccions per la pandèmia. Del 3 al 26 de juny, les comarques de l’Alt i Baix Penedès acolliran, en més de 30 municipis, espectacles de narració oral, concerts i xerrades que reivindiquen la força dels espectacles purs, despullats de qualsevol artifici i que expliquen històries amb la paraula, la narració, i l’escolta dels espectadors. De l’1 al 3 de juliol el festival es traslladarà a Pradell de la Teixeta, al Priorat. Com a novetats d’enguany, el certamen incorpora tres noves propostes que tenen com a objectiu eixamplar el territori adherit i atraure nous públics

Segons ha detallat la directora del Festival EVA, Jordina Biosca, el 80% dels espectacles són gratuïts, a l’aire lliure i sense reserva d’entrades. “També recuperem el 100% de presencialitat, després de dos anys”, ha explicat la directora.

Una de les novetats d’enguany és el que s’ha conegut com ‘Les espores de l’EVA’. Des de fa 18 anys, el festival té lloc al Penedès i a Pradell de la Teixeta, però, amb la voluntat d’ampliar el territori a zones molt estretament vinculades al Penedès, enguany s’han traspassat les fronteres i s’han organitzat espectacles en municipis pròxims de la comarca, pertanyents a altres, com el Garraf, l’Anoia o el Baix Llobregat.

La segona novetat que s’ha conegut avui és ‘Els telèfons de l’EVA’, una iniciativa que intenta fer realitat el llibre de Gianni Rodari, Contes per telèfon. La instal·lació consta de dotze telèfons antics posats damunt un faristol, que estaran repartits en diferents municipis del territori i que hom podrà despenjar per escoltar una història, o una cançó, vinculada al Festival EVA. Les instal·lacions estaran fixes en una localitat de deu a quinze dies i per ara es podran trobar a Cunit, Calafell, Segur de Calafell, Torrelavit, Mediona i a Santa Oliva.

Obrir el format a nous públics

‘EVA Ludens’ és la darrera novetat de l’edició d’enguany del festival, tot i que començarà a desenvolupar-se durant el curs escolar 2022/2023. Des de fa uns mesos, l’EVA es troba realitzant una prova pilot, que ha consistit a oferir espectacles narratius a les escoles, a alumnes de cinquè i sisè de primària i primer i segon d’ESO.

Després d’analitzar els resultats, s’ha arribat a la conclusió que, quan se’ls hi presenta, el públic jove està interessat en aquest món escènic, tot i que d’entrada no els crida l’atenció, dins un món “marcat per la tecnologia”. “Hi ha hagut molt bona resposta per part de la canalla, i han escoltat, cosa que de vegades costa molt”, ha concretat Jordina Biosca.

Per aquest motiu, el Festival EVA oferirà una programació estable d’espectacles de narració i tradició oral (narrativa, glosa, romanços, cançó popular, entre altres) en horari escolar i dins el curs lectiu per alumnat de cinquè i sisè de primària i primer i segon d’ESO.

Espectacles destacats

Dins la programació del festival, destaquen els espectacles de narració de la Cia. Chévere, guanyadores del Premi Nacional de Teatre 2014, que presentaran el seu espectacle ‘As Fillas Bravas de Momán’. En la vessant més literària, l’EVA oferirà una conversa amb l’escriptor Joan Lluís‐Lluís, on presentarà la seva novel·la ‘Junil a les terres dels bàrbars’, Premi Òmnium a la Millor Novel∙la de l’Any 2021.

Quimet pla i Núria Solina, presents a la presentació del festival, retran un homenatge a tots els poetes i artistes del sector “negre” i anarquista del Modernisme Català amb ‘Absenta’. Pel que fa als concerts, hi haurà l’actuació d’artistes reconeguts com Roger Mas, o Elisabeth Roma a duo amb David G. Aparicio, entre altres.

Publicitat