Diumenge, 25 juliol 2021

LLIBRES

El Festival Nits de Cinema Oriental de Vic s’enfronta a la pandèmia i oferirà una trentena de projeccions fins diumenge

La crisi sanitària beneficia la programació, amb estrenes mundials i internacionals

|

El Festival Nits de Cinema Oriental de Vic ha plantat cara a la covid-19 i, fins diumenge, oferirà una trentena de projeccions, entre les quals estrenes mundials i internacionals. De fet, reconeix el seu director, Quim Crusellas, la crisi del coronavirus ha beneficiat, en part, al certamen, amb la presència de films que no haurien optat per aquest format i enguany ho han fet per assolir “una major visibilitat”. De moment, explica el director, la resposta del públic és bona i, tot i els límits d’aforament i el fet de reduir els dies de certamen a quatre, es podrien assolir els números dels anys anteriors. “La gent té ganes de cinema, es nota”, assegura.
Segons Crusellas, van optar per voler mantenir la cita al calendari malgrat la incertesa del moment. Fins diumenge es podran veure un total de 31 films, de les quals deu seran estrenes a nivell internacionals, quatre a Europa i set a nivell espanyol.

Amb motiu de la pandèmia, diu Crusellas, els ha afavorit el fet que alguns films que habitualment no opten per aquest tipus de difusió, aquesta vegada han optat per fer-ho “per guanyar visibilitat”.

Una “cita” consolidada

Amb 17 anys de trajectòria, el Festival de Cinema Oriental de Vic està completament “consolidat. Ho demostra el fet que grans distribuïdores els hi ofereixen “els seus grans títols”, explica el director que, alhora, remmarca la seva funció d’aparador pel mercat asiàtic. “Cinc de les projeccions de la secció oficial de l’any passat les van acabar adquirint distribuïdores espanyoles”, posa com a exemple.

“La gent té ganes de cultura”

El festival d’enguany s’ha adaptat a les mesures dictades per les autoritats sanitàries, entre les quals hi ha l’ús obligatori de les mascaretes, la distància a la sala o la desinfecció d’aquesta entre projeccions. També hi ha restriccions en l’aforament, limitat a 300 localitats en lloc de les 555 possibles. De moment, diu el director, la resposta del públic, està sent positiva. “Demostra que la gent té moltes ames de cinema, d’il·lusionar-se, de cultura segura”, recalca.

Les “Nits a la Bassa” i les activitats paral·leles

A banda de les projeccions, l’altre gran plat fort de la cita vigatana són les conegudes com a les “Nits a la Bassa”, on conviuen els sopars a la fresca, amb exhibicions i projeccions. Enguany, amb motiu de la pandèmia i per tal d’evitar les aglomeracions i garantir distància, l’aforament està limitat a un total de 500 persones, mentre que en edicions anteriors hi podien haver fins a 1.200 espectadors.

De les activitats paral·leles d’aquesta edició també destaca la mostra ‘Les Filles de Durga’, un homenatge al coratge de les dones en diverses situacions i que es podrà veure fins a l’1 de setembre al Museu de l’Art de la Pell .

Publicitat