Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

El Festival Panoràmic es desplega per Granollers i Barcelona en una reflexió sobre les intimitats fetes públiques

El certamen tindrà catorze exposicions, una d'elles dedicada al fotògraf francès Antoine d'Agata

|

Més notícies

- Publicitat -
El Festival Panoràmic es desplegarà pel Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona i per diversos centres de Granollers aquest octubre dividit en vuit eixos entre exposicions, tallers, pel·lícules, una secció familiar, una convocatòria internacional i un cicle de conferències, segons ha detallat el codirector, Albert Gusí.
En el terreny expositiu, el festival inclou deu mostres a Granollers i quatre a Barcelona, una d’elles a Antoine d’Agata. L’edició tractarà el concepte d'”extimitat”, posant el focus en les intimitats que deixen de ser secretes i privades. D’aquesta manera, explorarà les fronteres entre el públic i el privat, i com la necessitat de compartir sovint conviu amb la por a ser vigilats i controlats socialment.
Panoràmic està organitzat per Grisart, i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La direcció del festival està integrada també per Joan Fontcuberta i Laia Casanova. També compta amb el suport del Departament de Cultura i de la Diputació de Barcelona. Així mateix, Museu de Granollers, Fundació Mapfre, Fundació Foto Colectania i l’Arts Santa Mònica coprodueixen algunes de les activitats del festival.

Les exposicions

En el terreny de les exposicions, les deu mostres a l’espai Roca Umbert de Granollers seran ‘Time on quaaludes and red wine’, d’Anna Galí; ‘Transitional’, de Jacqui Barrowcliffe; ‘No surrender’, de Jean-Matthieu Gosselin; ‘Tell me your truth’, exposició de fotollibres comissariada per Enric Montes i Ivan Ferreres, i ‘ #Panoramicfromhome’, una projecció col·lectiva.

- Publicidad -

Igualment, la localitat acollirà les mostres ‘La muertes chiquitas’, de Mireia Sallarès (Roca Umbert); ‘L’extimitat a la literatura’, exposició documental (Roca Umbert); ‘Càpsula de confort’, de Daniel G. Andújar (Roca Umbert); ‘Sense intimitat’, comissariada per Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita (Museu de Granollers), i ‘De festival en festival’, exposició col·lectiva amb participació de Domenico Camarda, Alisa Martynova, Elena Zottola, Dylan Perlot Gabriel Santana, Iza Štrumbelj Oblak, Lubov Rakshin, Maxime Matthys, André Barrette, Eva Quintas, Laia Moreto, Andrés Galeano, Andrés Dávila, Colectivo Errata i Mariana Jiménez Vélez (Cinema Edison).

Pel que fa a les exposicions a Barcelona hi haurà ‘La Nua Vida’, d’Antonie d’Agata comissariada per Tania Bohórquez i Joan Fontcuberta a l’Arts Santa Mònica; ‘L’altre ubic. Migracions del cos fragmentat’, comissariada per Mercè Alsina i amb la participació Teemu Mäki, Mar C. Llop, Mengwen Cao, Isa Fontbona, Francesca Steele, Itziar Okariz i Ricardo Muñoz al Santa Mònica; ‘The Users’, de Kurt Caviezel (Fundació Foto Colectania), i ‘I made them run away’, de Martina Zanin, (Grisart).

- Publicidad -

Sobre ‘La Nua Vida’, Fontcuberta ha explicat que estarà dedicada monogràficament al fotògraf francès Antoine d’Agata, que “ha radicalitzat el llenguatge documental, no sent un voyer, sinó un outsider”, i experimentant l’acció. Sobre el títol de l’exposició, ha dit que no fa referència a la nuesa, sino al terme jurídic com a antònim d’allò en propietat, “en contraposició a l’usdefruit”. D’Agata mostra “com el cos és l’únic que tenim, i així i tot està subjecte a tota una sèrie de directrius, pressions i dolors” en una societat a les “escorrialles del capitalisme”.

Tallers i conferències

- Advertisement -

Durant el festival també hi ha programats tres workshops, tots a Roca Umbert: ‘Narrativa, recerca i plataformes’, amb Laia Abril; ‘L’Arxiu infinit’, amb Florencia Aliberti i ‘Espia’m’, amb Mercè Soler.

La conferència inaugural del festival ha anat a càrrec de Joan Fontcuberta i Andrés Hispano, sota el títol de ‘Públic, privat, secret’. El Museu de Granollers serà l’escenari de la conferència ‘Es pot silenciar l’ego del fotògraf? Antoni Campañà i les seves fotos de guerra (1936-39)’, a càrrec d’Arnau Gonzàlez i Vilalta; i també de la projecció i conversa ‘Pasqual Maragall Mira, 10 anys després’, a càrrec de Cristina Maragall, Rafa Badia i Caro García.

A l’Arts Santa Mònica tindrà lloc la Performance ‘Turbulències corporals. Entre l’absurd i la resistència’, a càrrec d’Isa Fontbona; la conversa sobre el projecte ‘Pixar en espais públics o privats’, amb Itziar Okariz i Mercè Alsina, i la presentació del projecte ‘La petite mort’ a càrrec de Joan Fontcuberta i Pilar Rosado. A la Fundació Foto Colectania es farà ‘The users’, una conversa entre Joan Fontcuberta i Kurt Caviezel.

Conferències al KBr Barcelona Photo Center

A banda, hi haurà un cicle de conferències coorganitzades amb la Fundació Mapfre. El KBr Barcelona Photo Center acollirà la xerrada de Sophie Calle, moderada per Joan Fontcuberta ‘Històries de paret’; la conferència de Pau Walder, moderada per Andrés Hispano ‘Comparteixo, per tant existeixo: vigilància i autoexposició’. També hi haurà la conferència d’Antoine d’Agata, moderada per Joan Fontcuberta ‘La nua vida’; i una altra de Lolita Bosch, a càrrec de Fèlix Pérez-Hita ‘La intimitat literària i la intimitat personal. Dos camins que la creació bifurca’.

Una de les conferències tindrà lloc a Granollers en el marc de l’exposició ‘Las muertes chiquitas’ a càrrec de l’artista Mireia Sallarès i moderada per Mercè Alsina, sota el títol ‘Els orgasmes com a espai de lluita política’. També hi ha prevista la projecció de la pel·lícula ‘Las muertes chiquitas’, de la mateixa artista Mireia Sallarès.

Artistes

Pel que fa a l’Open Panoràmic, hi haurà dotze artistes seleccionats després de rebre més de 114 propostes on es suggeria als creadors explorar el concepte d’extimitat en obres en format audiovisual amb una durada màxima de 15 minuts, o també webdocs que implícitament tinguessin la fotografia o el vídeo com a llenguatges narratius principals. Els projectes seleccionats es visionaran a l’Arts Santa Mònica de Barcelona el 6 de novembre, a més, les obres seran exhibides en els festivals col·laboradors del Panoràmic durant l’edició 2021 (Belgrade Photo Month – New Talents 2020 (Sèrbia), Giovane Fotografia Italiana (Itàlia), Festival de la Imagen de Manizales (Colombia) i VU (Quebec).

A la secció amb el Mercat Audiovisual de Catalunya, el festival i el MAC col·laboren coproduint el projecte Càpsula de confort de l’artista Daniel G. Andújar sobre el concepte de la videovigilància. El vídeo el presentarà l’autor el 16 d’octubre al centre Roca Umbert. Posteriorment, el projecte quedarà accessible a tothom a través de la xarxa del Mercat Audiovisual.

Films i programació infantil

El Cinema Edison de Granollers serà l’espai on es projectaran 11 films, entre llargmetratges i curtmetratges, al voltant del concepte d’’extimitat’. La selecció de llargmetratges i curtmetratges ha estat comissariada per Mercè Alsina, Fèlix Pérez-Hita i Andrés Hispano.

D’altra banda, la part per als més petits del festival inclou dos tallers familiars, projeccions en loop de curts infantils, un bibliolab familiar de narrativa fotogràfica i un laboratori de lletres i imatges. Aquestes activitats tindran lloc a la biblioteca de Roca Umbert i al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El festival també ha creat un programa educatiu pensat per a instituts i estudiants de disciplines vinculades a la comunicació i la imatge. El programa educatiu està dissenyat per Anna Maimir i Joan Gené de l’Associació l’Eixida. Per tal de facilitar la interacció amb els centres educatius, la web del festival ha habilitat un apartat específic des d’on accedir als continguts de manera digital i a distància.

- Publicitat -