Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

El futur Museu del Barroc de Catalunya oferirà una experiència immersiva per acostar el patrimoni al visitant

La primera fase del nou espai preveu obrir les portes a la ciutat de Manresa a principis del 2024

|

- Publicitat -

Una experiència sensorial i immersiva en diàleg amb el patrimoni que s’hi exposarà és l’oferta del nou Museu del Barroc de Catalunya que s’ubica a Manresa. La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha destacat que la proposta museogràfica que s’ha presentat aquest dimarts desbanca la idea d’un museu com una “capseta de sabates amb coses a dins”. En aquest cas, el nou centre vol ser un “motor” on el patrimoni dialogui amb altres recursos visuals que han de permetre “entendre” el barroc en el seu conjunt. Ubicat a l’antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa, el museu ocuparà la primera planta d’un complex de 8.000 metres quadrats que s’està rehabilitant. La previsió és que les dues primeres ales del museu obrin les portes a principis del 2024.

El Museu del Barroc comptarà amb les obres més representatives del Museu de Manresa i, a més, generarà un discurs d’abast català que establirà vincles amb altres equipaments del país dedicats al barroc. L’objectiu, segons el director del Museu de Manresa, Francesc Vilà, és posar de relleu a nivell català la riquesa del patrimoni d’aquesta època.

Publicitat

En aquest sentit, Vilà ha explicat que de les gairebé 200 obres que s’exposaran al Museu del Barroc, un centenar són de la col·lecció del museu i una trentena llarga provenen del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya. A més, unes sis o set obres provindran de la col·lecció pròpia de la Generalitat i una dotzena més d’altres museus de Catalunya. Això, segons Vilà, permetrà oferir exposicions de tipus permanent i d’altres amb obra temporal, que s’haurà de retornar als museus d’origen.

Juan Carlos Laverde, arquitecte i responsable de disseny museogràfic de Croquis, empresa autora del projecte museogràfic, ha explicat que el Museu del Barroc es nodrirà sobretot de dos recursos principals: d’una banda la presència d’obres de diferents disciplines artístiques i de l’altra la implementació d’aplicacions audiovisuals i interactives. L’objectiu final és proposar al visitant una experiència “intel·lectual, emotiva i sensorial” que permeti captar i entendre el barroc “sense prejudicis”, des d’un nou discurs que exalta la recerca d'”esplendor, lluminositat i passió”. Un punt de vista que fuig de la imatge “fosca” que sovint ha caracteritzat el barroc, segons ha assenyalat la regidora Anna Crespo.

Laverde ha explicat que la visita s’articularà en diversos àmbits d’interpretació que de manera autónoma s’aniran desenvolupant al llarg del recorregut. Tot plegat acabarà en una sala on s’oferirà una visió global i de context del barroc a Catalunya. Entre d’altres, el visitant passarà per una intervenció audiovisual de carácter immersiu, diferents espais temàtics entorn a les formes de treball dels tallers escultòrics, dels ordres religiosos o de la burgesia i les seves formes de vida i representació. Al final del recorregut, un espai de reflexió recollirà aspectes sobre les vicissituds del barroc català, i especialment sobre la valoració d’aquesta forma artística i els processos de destrucció, salvaguarda i recuperació, tant físics com conceptuals, que ha conegut al llarg del temps.

En una primera fase, el futur Museu del Barroc se situarà a la primera planta de l’antic Col·legi Sant Ignasi ocupant les ales sud i oest, amb un total de 800 metres quadrats expositius. En una segona fase, encara per calendaritzar, està previst que s’ampliï per ocupar tota la primera planta entorn del claustre. D’aquesta manera s’arribarà als 1.600 metres quadrats d’exposició.

Les obres per rehabilitar l’antic Col·legi Sant Ignasi permetran recuperar un equipament patrimonial a Manresa de 8.000 metres quadrats que es destinaran a usos culturals i turístics. Amb 9 MEUR d’inversió, s’ha actuat de moment en 6.000 metres quadrats (els 2.000 restants corresponen a l’arxiu). A la planta baixa, hi haurà l’espai d’acollida de pelegrins, la recepció i sales per a exposicions temporals. A la primera planta s’hi ubicarà el Museu del Barroc de Catalunya, la segona planta es destinarà al Museu de Manresa i la tercera planta acollirà un espai dedicat a la Fundació de Josep Mestres Cabanes, un magatzem que serà visitable, i els espais tècnics administratius. Pel que fa al claustre, serà de lliure accés i, per tant, quedarà obert a la ciutadania, que guanyarà un nou espai públic preparat també per programar actes culturals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies