Divendres, 4 desembre 2020

El Grec en Obert s’acosta a nous formats i espais de Barcelona amb una quarantena de propostes al juliol

Espectacles convertits en passejos per la ciutat, podcasts o funcions en streaming es programen en paral·lel al festival

|

El Grec en Obert, la secció del festival que aposta per nous formats i espais de Barcelona, programarà durant el juliol una quarantena de propostes com passejades per la ciutat en format teatral, podcasts radiofònics, lectures dramatitzades o produccions creades expressament per ser vistes en streaming. “És la part més excitant del Grec, la gran novetat. Fem que la programació arribi a més gent”, ha dit aquest divendres el director del festival, Cesc Casadesús. I malgrat serà “un banc de proves”, assegura que moltes de les innovacions “han arribat per quedar-se”. La programació tindrà una forta vinculació amb l’Amèrica Llatina i les sales de proximitat, i acollirà, entre moltes d’altres, propostes de la Sala Beckett i de La Perla 29.
La situació provocada per la covid-19 ha obligat el festival a ampliar les seves dates i buscar nous espais per arribar als espectadors. El Grec surt dels teatres i planteja una programació “en quatre dimensions”. “Ja mai més ens podem imaginar el festival com ‘una persona, una butaca'”, ha dit Casadesús en la presentació del Grec en Obert. Les propostes s’apleguen sota cinc paraigües: Connexions llatinoamericanes, Fila zero, Grec a peu, Grec converses i Grec professional.

Amèrica Llatina de proximitat

Connexions llatinoamericanes donarà a conèixer la realitat escènica llatinoamericana, que és la zona que el Grec visita aquest any. Inclou figures com Daniel Veronese (Argentina), Gabriel Calderón i Manuela Infante (Xile) o Los Colochos (Mèxic) i col·laboracions amb sales com Timbre 4 de Buenos Aires o el Festival Santiago a Mil.

En un projecte desenvolupat pel Grec amb ADETCA (l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), diferents sales de proximitat s’han unit per poder mantenir la participació al festival mitjançant propostes vinculades a l’Amèrica Llatina. Mitjançant una plataforma en línia, cadascuna de les sales generarà continguts i activitats durant el mes de juliol.

- Advertisement -

Hi participaran les sales que fins ara tenien presència al Grec, però a partir de setembre se’n sumaran de noves, ha assegurat Casadesús. Hi participen el teatre Akadèmia, la Sala Flyhard, la Sala Versus Glòries, la Badabadoc, el Tantarantana, la Sala Fènix, La Gleva, el Maldà i la Sala Àtrium.

Fila zero

- Advertisement -

L’apartat Fila Zero acollirà, en diversos formats, el procés de creació d’alguns espectacles que es presentaran a la secció De Grec a Grec, com ara ‘El màgic d’Oz’, dirigida per David Selvas i Marc Artigau en versió Spotify. Per la seva banda, la 15a edició de l’obrador d’estiu de la Sala Beckett s’integra al Grec i adaptarà alguns muntatges en forma de lectures dramatitzades, entre les quals la de l’autora resident de la sala, Denise Duncan, ‘El combat del segle’, muntatge que s’estrenarà complet a l’octubre a la Beckett.

“Hem d’agrair al coronavirus per fer sortir la Beckett al carrer i relacionar-nos més al barri”, ha dit el director de la sala, Toni Casares, sobre les localitzacions que faran servir per a les activitats, des de taules rodones al parc Central del Poblenou a lectures de nova autoria de dramaturgs catalans a l’aire lliure.

La Perla 29 presenta l’espectacle ‘Assedegats’, dirigit per Oriol Broggi, que es podrà veure de manera presencial a la Biblioteca de Catalunya o bé en streaming als jardins de fora de la sala i a teatres de Vic, Manresa, Granollers i Manacor. “Ens obligava a no fer una cosa freda, sinó canviar el muntatge que teníem previst en una obra que apareguessin virtualment els espectadors que estan a la Biblioteca i també els càmeres que estan gravant, formant un joc de miralls”, ha avançat el director d’una obra amb text de Wajdi Mouawad i Benoît Vermeulen.

Una de les propostes més innovadores del cicle és ‘Les 120 jornades de Sodoma’, de Roger Bernat i Núria Martínez-Vernis, en què escriptores de l’Amèrica Llatina i de tot l’Estat es tancaran en una sala de xat per endinsar-se durant 12 hores ininterrompudes en les jornades. Els espectadors es podran connectar des de casa però també hi haurà pantalles obertes al públic a la Llibreria Calders i l’Antic Teatre. “Els internautes podran formar part de la xat sempre i quan les escriptores considerin que aporten alguna cosa”, ha dit Roger Bernat.

Grec a peu

Passejades amb suport de podcasts o espectacles convertits en passeig. Casa Amèrica Catalunya organitza algunes d’aquestes rutes, com la dissenyada per l’escriptor Martí Gironell, que es trasllada de Barcelona a l’Amèrica Llatina, i viceversa, a través d’un recorregut seguint novel·les. D’altres rutes inclouran dramatitzacions, com la que anirà de plaça Catalunya fins al port amb una “mirada americana”.

Grec converses

Entre les propostes que destaquen d’aquest apartat, hi ha ‘Poeta en guàrdia’ d’Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales. Intèrprets com Sílvia Bel, Lluís Soler, Anna Alarcón o Iván Morales llegiran poemes per telèfon continuant l’esperit del compte de Twitter Poeta de Guàrdia, creat durant el confinament.

Pel que fa al Grec professional, les activitats dissenyades per al sector, en particular les trobades
professionals internacionals, es faran aquest any en línia.

- Advertisement -