Divendres, 4 desembre 2020

El Rei Borni, una comèdia negra de Marc Crehuet

|

Alba Josa | Barcelona
Sala: Barts Barcelona
Dramatúrgia i direcció: Marc Crehuet
Actors: Miki Esparbé, Alain Hernández, Ruth Llopis, Betsy Túrnez i Xesc Cabot
[dropcap]P[/dropcap]rimer va ser a la Sala Flyhard, després l’èxit va sortir del nostre territori i va arribar a Madrid al Teatro Lara, i ara tenim la sort i l’oportunitat de poder veure altra vegada aquesta obra mestra a la cartellera de la nostra ciutat. Aquest cop, El Rei Borni aterra al Barts i transforma la preciosa sala en un teatre on l’escena queda envoltada pels quatre costats amb butaques i públic que té l’oportunitat de no perdre’s ni un detall del que passa a l’escenari.

El director i guionista de la sèrie d’èxit Pop Ràpid de TV3 canvia de registre i ens regala El Rei borni. Amb un text genial i intel·ligent, dóna ritme a una comèdia negra imprescindible. Carregada de crítica social i política, en 1h45min sense interrupció (i que passa volant), posa en dubte el sistema que ens envolta.

Per què… què passaria si un antiavalot dels Mossos d’Esquadra que ha buidat l’ull a un manifestant amb el llançament d’una pilota de goma i el manifestant afectat es troben cara a cara en un sopar, de casualitat?
Aquest és el punt de partida d’aquesta obra que ens farà rumiar sobre els nostres drets, les pors dels que sembla que tenen el poder i de com costa canviar l’essència de les persones.

Amb cinc interpretacions excel·lents dels actors, resulta un plaer seure a la butaca i anar veient com transcorre una acció que no saps com pot acabar. Un Miki Esparbé que segueix en la seva línia d’arribar al públic fent únicament alló que cal, cosa que és molt d’agraïr, un Alain Hernández que sap controlar el ritme de l’escena com un director d’orquestra, i amb les dues noies, la Ruth Llopis i la Betsy Túrnez, que tot i que al principi pugui semblar que interpreten papers senzills, al llarg de l’obra es va veient la maduresa que es necessita per fer-los tan bé com ho fan elles. Pel que fa al cinqué actor, Xesc Cabot, fent aquest personatge tan ambigu i a l’hora tan imprescindible, ens recorda que tots els personatges són importants i fonamentals.

L’escenografia se soluciona de manera senzilla i s’ajusta a la perfecció a les necessitats del guió i de la sala. No puc oblidar-me del paper brillant que realitza l’equip tècnic. Els jocs de llum i música queden acurats al milímetre i ajuden a que l’espectacle rodi encara millor.

L’equip de El Rei Borni es queda a Barcelona fins el 12 de setembre, i més val que us afanyeu si voleu gaudir d’aquest espectacle, ja que les entrades estan volant. Al web les podeu trobar per 18€, però en d’altres llocs d’ofertes, se’n troben per 12€. No dubteu, serà una bona inversió.

L’APUNT
La recomano moltíssim a tothom, i sobretot, a aquelles persones que no esteu acostumades a anar al teatre o bé creieu que el teatre és una cosa massa convencional. Aquesta obra trenca esquemes estètics i de format, el ritme lleuger i l’alt interés social del tema us cridarà molt l’atenció. Ara ja només queda dir… aquesta obra es mereix un molt fort aplaudiment!
Alba Josa, tornant del Paral·lel, carrer on va nèixer l’escena catalana.
logotwitterfestadirecte Segueix a Alba Josa a Twitter @albajosa
- Advertisement -