Setmanari digital i cultural

Dimarts, 16 abril 2024

El sector de la música en viu de Catalunya calcula que ha perdut el 80% de la facturació anual per la covid-19

Fins ara s'han suspès més de 10.000 esdeveniments i hi ha hagut més de 40.000 treballadors afectats

|

L’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) ha calculat pèrdues de 110 milions d’euros al sector de la música en viu de Catalunya per culpa de la covid-19, un 80% de la facturació anual. Les dades s’extreuen d’una enquesta a 640 empreses i aporten dades “més catastròfiques del previst”.

Tot i que una relaxació en el desconfinament a partir de setembre “pot permetre” una recuperació d’entre un 5% i un 10% de l’activitat, fins ara s’han suspès 10.027 esdeveniments que haurien acollit 8,5 milions d’espectadors i s’han acomiadat o estan en Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) 40.280 treballadors (un 76% de les plantilles).

ARC recorda que el sector de la música “va tardar entre cinc i set anys” a recuperar-se de la crisi del 2008 i afirma que “l’estocada” del covid-19 i les mesures preventives s’hi hauran “acarnissat” quan “tot just” començava a reflotar. A més fan una previsió de futur “incerta, pessimista i de previsions totalment negatives” tenint en compte que aquesta crisi “serà més profunda, sobretot perquè és a escala global”.

Publicitat

Davant d’aquest escenari l’associació, que representa un 80% de les empreses catalanes del sector, reclama al Govern que l’any que ve destini el 2% dels pressupostos a Cultura, amb compensació “especial” per a les empreses que tindran pèrdues aquest any.

A més, insta el govern de la Generalitat a prendre mesures “immediates” perquè les que s’han adoptat fins ara són “totalment insuficients”.

També demana als governs locals que executin els pressupostos previstos pel que fa a contractació de música en viu i no els traspassin a nous exercicis.

I finalment insta a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats aquest 2020 i que es prenguin ja les mesures necessàries per pal·liar les conseqüències “doblement negatives” que la crisi provocada per la pandèmia tindrà el 2021.

Publicitat