Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

El Seguici festiu de Manresa s’exposa a la Virreina

|

- Publicitat -
04.02.2015
Amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2015 i de manera excepcional, Manresa ha fet viatjar totes les figures del seu Seguici festiu fins a Barcelona.
[dropcap]U[/dropcap]n desplegament sense precedents que reuneix el conjunt geganter i el bestiari de correfoc de la ciutat convidada en una exposició que ja podem veure, fins al 14 de febrer, al Palau de la Virreina.

Les figures, acompanyades per membres dels Geganters de Manresa i de Xàldiga Taller de Festes —les entitats que vetllen pel conjunt geganter i el bestiari de correfoc, respectivament—, van arribar el divendres 30 de gener al vespre al Palau de la Virreina, on van ser descarregades amb molta cura dels dos grans camions en què van viatjar des de la capital del Bages.

Antoni Selvas, dels Geganters de Manresa, explica que «sempre que visitem una altra ciutat ho fem amb els dos gegantons i dos nans; mai no havíem traslladat tota la imatgeria com hem fet en aquesta ocasió», tot i que alguns dels gegants han viatjat altres vegades, fins i tot en avió, per assistir a concentracions arreu del món, com ara a Sheffield, Anglaterra.

Publicitat

El conjunt geganter que s’exposa a la Virreina està format pel gegant i la geganta nous, la Pubilla, l’Hereu, la parella de gegantons i les tres parelles de nans nous, als quals se sumen el Lleó i l’Àliga de Manresa. Documentada des del 1593, l’Àliga actual és tallada en fusta i pesa 80 kg. «Fer cercavila amb una figura que pesa tant i que porta una sola persona és complicat», diu Selvas, referint-se al seguici que tindrà lloc el proper diumenge 8 de febrer a les 17 h. «Però a Barcelona farem una excepció», afegeix.

Pel que fa al bestiari de correfoc, a la Virreina es mostren el Drac, la voluptuosa Víbria, la Mulassa i el Bou. Aquesta última figura destaca per la seva singularitat i reprodueix una màquina tèxtil del mateix nom que durant el correfoc es carrega d’una gran quantitat de pirotècnia. La resta de bèsties de foc de Manresa, com el Nas de Sutge, l’Asmodeu o la Gàrgola, tot i que no s’exposen a la Virreina, se sumaran a la festa el proper diumenge 8 de febrer a la mostra de foc que tindrà lloc a les 19 h al Pla de la Seu.

Una altra de les particularitats de les figures de Manresa és el fet que cadascuna té el seu propi ball i la seva música, que han estat creats expressament per un compositor i un coreògraf. «Per a nosaltres la música en viu que acompanya el seguici és molt important per comunicar amb la gent», afirma Antoni Selvas.

La imatgeria de Manresa es podrà veure al pati interior del Palau de la Virreina fins al 14 de febrer, de 10 a 20 h. La cercavila se celebrarà el proper diumenge 8 de febrer i sortirà del mateix Palau. Trobareu més informació al web bcn.cat/santaeulalia i a gegantsdemanresa.cat

Nans-Manresa

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies