Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

ARTS ESCÈNIQUES

El Teatre Goya estrena la comèdia “esbojarrada” sobre la mort ‘Quant temps em queda?’ amb Lluís Villanueva

La directora Marta Buchaca planteja una reflexió sobre el sentit de la vida

|

El Teatre Goya ha presentat aquest dijous la comèdia ‘Quant temps em queda?’ escrita i dirigida per Marta Buchaca i protagonitzada per Lluís Villanueva i Marta Bayarri acompanyats per David Vert i Betsy Turnez. Emmarcada en el Festival Grec, l’espectacle ja està en cartell i es podrà veure fins el 7 d’agost. Amb un “humor esbojarrat”, l’obra planteja la pregunta de què faries si et quedés un mes de vida i mostra un personatge que li queden 30 dies de vida i que de tota una llista de tasques pendents a fer abans de morir acaba prioritzant preocupar-se per la seva parella. Per l’autora del text, la producció vol fer reflexionar els espectadors sobre el sentit de la seva vida i que visquin cada dia com si fos “únic”.

En concret, el protagonista de l’obra és en Pere, protagonitzat per Lluís Villanueva, que té una llista enorme de coses boges que vol fer abans del final. Entre fer la volta el món, patinar, deixar la feina o ser sincer amb tothom hi ha assegurar-se que la seva dona serà feliç quan ell falti. Per fer-ho, iniciarà una estratègia que podria fallar.

La producció retrata la vida, les pors, els complexos i les mancances dels personatges i gestiona la mort des de la comèdia. En roda de premsa, la directora Marta Buchaca ha explicat que espera que els espectadors surtin del teatre plantejant-se quina vida tenen. Buchaca ha explicat que l’obra tindrà una versió al cinema que es començarà a rodar el 8 d’agost i que podria fer gira a Madrid.

L’actriu Marta Bayarri és la parella del personatge de Villanueva i és una científica que inventa un test de saliva que indica si moriràs en els propers 5 anys. Un cop fet el test i amb el personatge d’en Pere afectat perquè li queda poc temps de vida, s’inicia un joc teatral amb ritme marcat pel temps de vida que queda.

La comèdia s’acompanya per un bon amic de la parella del protagonista, un filòleg obsessionat per l’ús correcte del català, i la germana de la parella del protagonista, que parla incorrectament la llengua.

L’actor Lluís Villanueva ha aplaudit que ‘Quant temps em queda?’ tracti la mort des d’un punt de vista “fresc”, “blanc” i “sense humor negre”. Ha destacat que el repartiment es passa l’obra “jugant” i ha garantit que el públic s’ho passa “molt bé”.

Per la seva banda, l’actriu Marta Bayarri ha assegurat que el teatre és una “medicina per l’ànima” i la comèdia és “l’elixir més necessari”. “La comèdia parla de la mort però riure et dona minuts de vida. En el fons parlem de les dues coses”, ha comentat.

Publicitat