Divendres, 4 desembre 2020

El Teatre Principal de Barcelona torna a obrir les seves portes

|

Un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música organitzat pels Amics de la Rambla s’avança a la inauguració oficial

ACN

[dropcap]D[/dropcap]esprés de set anys en desús i gràcies a una inversió superior als sis milions d’euros, el Teatre Principal de Barcelona ha reobert les seves portes aquest diumenge. L’emblemàtic equipament situat a la part baixa de la Rambla ha estat l’escenari d’un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música, que ha organitzat l’entitat Amics de la Rambla i que s’ha avançat a la inauguració oficial del Teatre Principal, que tindrà lloc a principis de novembre. Serà llavors quan es descobrirà la façana principal i s’oferiran els espectacles programats per qui serà el director artístic, l’humorista Toni Albà. Aquest diumenge, però, un grup d’afortunats ja han pogut comprovar com s’ha recuperat l’esplendor del Teatre.
Encara que una lona publicitària i una bastida encara cobreixen la seva façana, el projecte de recuperació del Teatre Principal està pràcticament enllestit. A principis de novembre està previst que tot aquell que passegi per la Rambla pugui tornar a veure el mur rogenc de pedra de Montjuïc. I també que es pugui accedir a la sala gran, el teatre Latino o la cafeteria. Aquest diumenge, però, aquest emblemàtic teatre ha reobert les seves portes.

El Principal, propietat de la família Balañà, estava en desús des de l’any 2006. Fa un temps, un grup d’empresaris barcelonins van voler recuperar aquest equipament i es van agrupar en el Projecte Principal. Segons Xavier de Balaguer, un dels impulsors, la primera fase de recuperació del teatre -la que ara veu la llum- ha requerit una inversió d’uns sis milions d’euros i s’ha fet amb la intenció d’aconseguir un recinte que sigui el màxim fidel possible a com era l’any 1933. En el cas de la façana, s’ha recuperat la del 1847, quan aquesta es va remodelar per ‘competir’ amb el recent inaugurat Liceu.

Implicació en l’entorn

De Balaguer ha deixat clar que, tot i ser privat, el projecte no tindria sentit sense la implicació de la societat civil. Així, ha explicat, entitats com ara els Amics de la Rambla o Tot Raval han estat en estat copartíceps de la remodelació. En aquest sentit, l’empresari ha apuntat que el nou Teatre Principal pretén contribuir a la millora de l’entorn de la part baixa del passeig, i, en general, del barri del Raval barceloní.

Aquesta voluntat es fa palesa, per exemple, en el fet que una de les sales recuperades -el ‘Teatro Latino’- exhibirà als matins una pel·lícula que explica la història del teatre, de la Rambla i del barri. De Balaguer també s’ha mostrat orgullós del fet que més de la meitat de la gent que ocuparà la nova empresa serà gent seleccionada per l’entitat Tot Raval entre les persones amb risc d’exclusió amb les què treballa.

Toni Albà, director artístic
- Advertisement -

Segons De Balaguer, la programació encara no està acabada de tancar. El que sí que se sap és que, quan s’inauguri oficialment, a la sala gran es podrà veure ‘Lio Ibiza’, un espectacle on no només tindrà importància el teatre, sinó també la gastronomia. A la sala ‘Latino’ està previst que, a l’emissió de la pel·lícula al matí, se sumi el teatre a la tarda i el teatre musical a les nits.
Una cosa que és possible perquè aquesta sala també acull un restaurant. També és oficial ja el nom de qui serà director artístic del Teatre Principal, que no és altre que l’humorista Toni Albà.

El primer concert

A tot això s’ha avançat un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música, on s’han interpretat peces de Heinrich Schütz, Dimitri Xostàkovitx, Johannes Brahms, Gabriel Fauré, Carles Santos, Josep Rodoreda i Enric Morera, que ha estat dirigit per Josep Vila i Casañas i que ha acompanyat al piano Jordi Armengol. La vetllada ha estat organitzada pels Amics de la Rambla coincidint amb les Festes del Roser. Una altra mostra, segons De Balaguer, de la implicació dels veïns de la zona en el recuperat teatre.

- Advertisement -

830100
El Cor de la Cambra del Palau de la Música durant l’actuació ahir diumenge al Teatre Principal (FOTO ACN)

- Advertisement -