Dimarts, 19 gener 2021

El Titanic desembarcarà a Tarragona en forma de maqueta la primavera del 2016

|

11.11.2014  ACN
La reproducció més gran que s’ha fet mai del transatlàntic iniciarà a Catalunya la seva gira mundial d’exposició

927838

[dropcap]R[/dropcap]ecrear els instants previs a la sortida del Titanic del port de Southampton (Anglaterra) el 10 d’abril del 1912, quatre dies abans del fatídic enfonsament. Aquest és l’objectiu de l’exposició ‘Titanic The Reconstruction’, que iniciarà la seva gira mundial la primavera del 2016 a Tarragona. La mostra s’ha presentat aquest dimarts mentre es porta a terme la construcció de la maqueta més gran que s’ha fet mai sobre el luxós transatlàntic, a escala 1:30. El casc es construeix a Castelló d’Empúries (Alt Empordà) i, al gener, els treballs es traslladaran a Granada per instal·lar-hi els interiors. El conjunt s’enllestirà cap al gener del 2016 i tindrà unes mides de 3,5 metres d’alçada i 12 de llargada.
La reproducció del Titanic, realitzada per un equip d’una vintena de persones sota la direcció tècnica d’Enric Calvo, recrearà la partida de l’embarcació al moll de la ciutat anglesa. Amb un cost estimat d’un milió d’euros, el muntatge reproduirà el funcionament de les grues de càrrega del port, dels automòbils i dels carruatges de cavalls, i pretén mostrar el bullici de gent i l’expectació generada a l’entorn d’aquest vaixell de luxe.

A la part d’estribord de la maqueta de l’embarcació es mostrarà, mitjançant obertures al casc, l’interior del vaixell i la distribució de les dependències, amb les cabines de les tres classes existents, menjadors, salons, l’escalinata, la cabina Marconi o la carteria, un espai que adquireix rellevància perquè va ser la primera zona a inundar-se i on van morir els primers tripulants -quatre carters. En aquest sentit, la maqueta inclourà uns 400 personatges, entre tripulació i passatgers.

L’exposició comptarà també amb reproduccions de les zones més importants del Titanic, com ara la bodega on es transportaven les obres d’art i la zona on viatjaven els automòbils. En aquest sentit, es podrà admirar el cotxe original Brush 1909, denominat “el cotxe del Titanic”, que havia de navegar en el vaixell per a ser presentat a Europa. També es podrà admirar l’obra pictòrica “El Sueño del Titanic”, del pintor càntabre Enrique Gran.

- Advertisement -

El conjunt ocuparà uns 1.500 metres quadrats de superfície i inclourà uns 6.000 punts de llum. Els seus impulsors, que fa dos anys que hi treballen, han decidit construir la maqueta a escala 1:30, la mida més gran possible perquè la mostra es pugui veure arreu del món. Els visitants també podran contemplar la maqueta en perspectiva i podran conèixer, a través d’audioguies, la història de la construcció, el funcionament i l’enfonsament del vaixell, ocorregut el 14 d’abril del 1914 en aigües de l’Atlàntic nord després de topar amb un iceberg.

La mostra, impulsada per la Fundación Titanic, presentarà la maqueta més gran de l’històric transatlàntic que mai s’ha fet. Actualment la maqueta s’està acabant de construir a Castelló d’Empúries i, al gener, es traslladarà al Parque de las Ciencias de Granada, on es durà a terme el muntatge final de tots els elements fins el gener de 2016.

- Advertisement -

A la ciutat andalusa el muntatge s’obrirà al públic amb finalitats didàctiques, però no serà fins al mes de març a Tarragona que es donarà el tret de sortida a la gira de l’exposició. A la ciutat catalana s’hi estarà durant tres mesos, amb una afluència prevista de 60.000 visitants. Després recorrerà nombroses ciutats d’arreu del món com ara Barcelona, Bilbao, Madrid, Londres, Lisboa, París, Milà, Roma, Mèxic, Bogotà, o Nova York. De fet, la mostra ja està compromesa fins l’any 2020.

El president de la Fundación Titanic, Jesús Ferreiro, ha destacat la voluntat de parlar del vaixell “en primera persona” i de donar-li tot el protagonisme. “Per què es va fer, com es va fer, com va navegar, com es va enfonsar i com està ara, enfonsat a l’Atlàntic. No podem baixar a veure’l però en podem treure a la superfície la seva història”, ha insistit l’impulsor de la mostra. L’objectiu és que els visitants puguin posar-se a la pell de la tripulació i els passatgers, que “sentin” la seva història i “se n’enduguin un trosset” cap a casa.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat que l’esdeveniment permetrà incrementar el coneixement de la ciutat a nivell internacional un any abans dels Jocs Mediterranis del 2017. “Volem acostumar a la gent que aquí hi passen coses grans, com el Concurs de Castells”, ha subratllat el president de l’ens supracomarcal. Poblet ha celebrat que els gestors de la Tarraco Arena Plaça, que és propietat de la Diputació, s’obri a l’organització de grans esdeveniments.

927839

 

- Advertisement -