Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

El tradicional Cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Barcelona un any més interpretat pel Cor Francesc Valls

El compositor Antoni Ros Marbà és l'encarregat enguany de la revisió contemporània de la música

|

- Publicitat -

El tradicional Cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Barcelona la nit de Nadal un any més interpretat pel Cor Francesc Valls i ho fa, per primer cop des de la pandèmia, sense restriccions. El cant es podrà escoltar a les 22.30h i, seguidament, se celebrarà la Missa del Gall presidida pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella. Igual que l’any passat, la mezzosoprano Mariona Llobera encarnarà la Sibil·la, el personatge femení vestit a l’antiga que anuncia l’Apocalipsi amb una espasa a la mà. El cor actuarà sota la direcció de Pere Lluís Biosca i, en aquesta ocasió, la revisió contemporània de la música s’ha encarregat al reconegut i prestigiós compositor Antoni Ros Marbà.

En declaracions a l’ACN, Ros explica que ha encarat l’encàrrec amb “moltíssima il·lusió” i ha procurat fer una revisió que tingués “l’esperit medieval” en certa manera. “No ha estat una qüestió fàcil”, admet, ja que l’obra havia d’estar en consonància amb els seus propis orígens. Assegura que està “content” del resultat, que li ha pres “temps”.

Publicitat

Per la seva banda, Llobera, que encarna el personatge de la Sibil·la per quarta vegada, es mostra il·lusionada de tornar-ho a fer. El primer cop va ser el 2019, abans de la pandèmia, i des de llavors ho ha fet cada any. La cantant destaca que és un text “molt imponent”. “Encarnes aquest personatge històric que explica que vindrà la fi del món i que els creients hem de pregar a Déu”, comenta després d’assajar-lo i abans de l’actuació d’aquesta nit.

Actuació sense restriccions pandèmiques

És el 14è any consecutiu que el Cor Francesc Valls omple la Catedral de Barcelona amb el Cant de la Sibil·la, ja que va recuperar la tradició medieval l’any 2009. Tanmateix, és el primer any des de l’esclat de la pandèmia que s’ha pogut recuperar amb total normalitat.

I és que l’any passat l’actuació es va haver d’avançar a les 21.45h per adaptar-se al toc de queda, l’aforament estava limitat al 70% i encara es veien mascaretes. El desembre del 2020, ara fa dos anys, el cant es va haver de fer en versió reduïda, més curta i amb només vuit cantaires que havien de mantenir distàncies.

El Cant de la Sibil·la

El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. A la catedral de Barcelona hi va haver una gran tradició de fer el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal i es va representar, almenys en una segona època documentada, del 1481 fins al 1575.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies