Dijous, 2 desembre 2021

LLIBRES

El Tradicionàrius oferirà 60 concerts amb una clara aposta pels grups emergents amb propostes “eclèctiques”

|

El cicle, que s’allargarà durant tres mesos, homenatjarà a la impulsora del certament Maria Dolors Laffitte

La 31a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius incidirà en les propostes més “eclèctiques” dels grups emergents i en els conjunts “històrics”. Del 12 de gener fins el 23 de març el cicle que aposta per la música d’arrel folk reunirà una seixantena de grups d’arreu dels Països Catalans, de l’Estat i d’Europa. El festival organitzarà concerts homenatge a diverses figures com Maria Dolors Laffitte, una de les impulsores del certamen desapareguda ara fa 10 anys, Pere Tàpias i Toni Roig.

Entre les diferents iniciatives, el Tradicionàrius presentarà dues noves formacions: la proposta “trencadora” dels ‘Inxa Impro Quintet’ i la “innovadora” gralla dels ‘So Nat’. “Estan sortint nous músics joves ben preparats que donaran un bon resultat a mig termini. Això s’intueix en la programació”, ha subratllat el director del festival Tradicionàrius, Jordi Fàbregas.

Després que l’any passat es variés la duració del festival en motiu dels 30 anys, enguany es recupera el format habitual dels tres mesos de programació. Així, el cicle mantindrà l’essència que el caracteritza com ara l’aposta pels artistes joves, la música de referència, les propostes heterodoxes, d’arreu dels territoris de parla catalana i de les diverses cultures ibèriques. De fet, de les 60 bandes que oferiran concert, un 80% són dels Països Catalans i un 20% de Galícia, el País Basc, Castella – la Manxa, Grècia, França i Itàlia.

La meitat dels concerts i balls folk estaran encapçalats per grups que es reinventen i que reescriuen el folk o la música d’arrel com ara els ‘Inxa Impro Quintet’, ‘Biflats’, Guillem Anguera, ‘BigCat’, ‘The Escarteen Sistes’, ‘Orquestrina Trama’, ‘RIU’ o Aires del Montseny. Aquestes bandes compartiran cartell amb artistes de llarga trajectòria com el Nuevo Mester de Juglaría, Jaume Arnella, Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’, ‘Korrontzi’, Xavier Baró, Talabarte, Quico el Cèlio, el Noi Mut de Ferreries, Marc Egea, Kepa Junkera i Eduard Iniesta. Diversos d’aquests artistes estrenaran nous espectacles i d’altres presentaran discs.

Publicitat