Dijous, 3 desembre 2020

El Xut petit, nova estrena del Carnaval de Solsona

|

04.03.2014 9:34h
Mar Martí | Solsona
El punt àlgid de la festa va arribar amb la tradicional penjada del ruc al campanar de la Torre de les Hores

863885

[dropcap]L[/dropcap]a disbauxa s’ha apoderat de centenars de solsonins que han sortit al carrer aquest dilluns per celebrar el Carnaval Infantil. Les autoritats han donat la clau de Solsona al Rei Carnestoltes, que ha arribat acompanyat de la Miss Forastera de Fora, un noi disfressat de dona que representa els ‘forasters’ que visiten la ciutat. La sorpresa ha arribat durant els tradicionals balls a la Plaça Major on s’ha descobert un nou element del bestiari popular, el Xut. Es tracta del germà petit del mussol que va construir l’any 1981 el mestre geganter Manel Casserres i que parodia la figura de l’Àliga. Tot seguit, els infants han fet la tradicional penjada del ruc entonant la cançó ‘A Solsona, bona gent’. Aquest dilluns centenars de solsonins s’han aplegat a la Plaça Major per conèixer un nou element del bestiari popular, el Xut petit. L’objectiu dels organitzadors del Carnaval és que la festa menuda tingui tots els elements del bestiari i, d’aquesta manera, cada any s’anirà donant a conèixer una figura nova. El Xut és un mussol que parodia la figura de l’Àliga de la Festa Major.

863887

El Carnaval Infantil de Solsona reprodueix en un sol dia tots els actes més populars de la festa, com l’arribada del Carnestoltes i la Miss Forastera d Fora, la penjada i despenjada del ruc o el correfoc. Els més menuts han iniciat la festa amb una desfilada pel centre de la vila amb les seves carrosses fins arribar a la Plaça Major, on han tingut lloc els ballets i el sermó. Al final de la comitiva de carrosses, hi viatjava la ‘Miss Forastera de Fora’, un noi disfressat de dona que vol ser una paròdia dels forasters que visiten el carnaval solsoní.

- Advertisement -

Durant el regnat del Rei Carnestoltes, els més petits han llegit el sermó davant dels assistents, que no ha estat mancat de crítica i sàtira. Com cada any, el text ha comptat amb la col·laboració d’alumnes de totes les escoles de la comarca. El sermó ha fet referència a les polèmiques que tenen lloc a la ciutat com la possible arribada del Mercadona, a les multes de la zona blava o a l’endarreriment en les obres de la nova escola del Vinyet. A més, el sermó també ha fet referència a la consulta del 9 de novembre, a la llei Wert o a la imputació de la infanta.

El punt àlgid, però, ha arribat amb la tradicional ‘penjada del ruc’. Igual com passa amb la festa per adults, l’acte ha reunit centenars de solsonins s’han aplegat a la plaça del Ruc per entonar la cançó ‘A Solsona, bona gent’ mentre pujava l’animal de cartró-pedra penjat del coll. La tradició prové d’una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar però com que l’entrada era molt estreta, els encarregats van decidir pujar l’animal penjat del coll.

- Advertisement -

Els actes del Carnaval van iniciar-se amb intensitat el Dijous Llarder i s’allargaran fins Dimecres de Cendra. Aquest dimarts tindrà lloc el correfoc i el ball de disfresses. L’últim dia de Carnaval, serà el torn de la processó i l’enterrament, el castell de focs, la baixada i despenjada del ruc.

 863890

- Advertisement -