El XXIX Festival Tradicionàrius es replega en els artistes locals en la seva edició més concentrada

ACN

El certamen aixeca el teló divendres amb l’Orquestrina Galiana, clàssics del cançoner tradicional i el ball en places i envelats

Fotografia de família amb participants del XXIX Festival Tradicionàrius a dalt de l'escenari del C.A.T, a Gràcia (HORITZONTAL)
Fotografia de família amb participants del XXIX Festival Tradicionàrius a dalt de l’escenari del C.A.T, a Gràcia 

La 29a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius arrenca divendres amb una actuació que “serveix per explicar la seva pròpia trajectòria”, la dels veterans Orquestrina Galana, bregats en mil places i envelats des dels anys 80 fent sonar la música tradicional de ball. Serà el primer d’una seixantena de grups, que enguany procedeixen dels Països Catalans en un 80% i que actuaran en una edició especialment breu (del 8 de gener al 18 de març). El festival celebra 40 anys de La Bressola amb un espectacle especial, acull la presentació del nou disc de Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb col·laboradors, i presenta l’actuació conjunta d’El Pont d’Arcalís amb Kepa Junquera, entre altres al·licients.
El Festival Tradicionàrius serà enguany més concentrat en el temps pel fet que la Setmana Santa s’avança força en el calendari, i que el festival sempre culmina abans d’aquesta festivitat. En conseqüència, el nombre d’actuacions també serà més reduït –una seixantena-. Aquest factor, sumat al fet que enguany hi ha un percentatge especialment elevat d’artistes provinents dels territoris de parla catalana -80%-, fa que el pressupost d’aquesta edició hagi passat dels 154.000 euros de l’any passat a 129.000 euros.

Més enllà d’aquests matisos, el festival manté la seva idiosincràsia en la programació i els seus diversos cicles (Nits de ball folk, Folk als Mercats, Les vespres dels Dimecres, etc.). El seu director, Jordi Fàbregas, ha explicat amb il·lusió el concert inaugural del certamen a càrrec de l’Orquestrina Galiana i el seu ‘Ball Amable’ amb què fa 35 anys van revolucionar els envelats de l’època amb un ball que trencava els clixés de l’època.

Si és cert que el Tradicionàrius ha des ser un aparador de grups de folk nous, “també convé enllaçar amb grups que expliquen com hem arribat fins aquí i perquè s’ha produït aquesta trajectòria”, ha argumentat Fàbregas sobre l’elecció d’aquest conjunt.

La programació s’estructura, com de costum, en nits de concert els divendres i els diumenges al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T). Destaca l’actuació dels gallecs Luar Na Lubre, grup històric i referent del folk de Galícia i de l’àrea Celta, que celebrarà els 30 anys al festival, o els joves l’Orquestrina Trama o Xaluq. En total el festival viurà fins a 9 presentacions de discos i més de 50 grups. Per bé que la majoria d’artistes són enguany ‘locals’, també hi haurà representants de la música folk de la Bretanya, Itàlia, Occitània, Galícia i el País Basc.

Fàbregas ha fet un punt i a part respecte “la col·laboració més gran i àmplia” que enguany s’ha establert amb les Illes Balears, dins de la programació habitual del cap de setmana dels Foguerons de Sant Antoni. Una relació amb les Illes que el festival manté des de fa 24 anys.

Els concerts ‘Extraordinàrius’

En la presentació del festival, aquest dijous, Fàbregas ha destacat quatre concerts de tot el programa “per la seva magnitud musical”. D’una banda, el director s’ha enorgullit d’haver pogut arribar a un acord amb l’associació de defensa del català a l’escola rossellonesa La Bressola, perquè vinguin al festival a presentar una nova proposta artística que s’anomena ‘Sem Nord, Fem Bressola!’.

En segon lloc, Fàbregas ha subratllat el concert que el cantaor del País Valencià Pep Gimeno ‘Botifarra’ oferirà, al costat de Naiet Cirerer, Xavier de Betera i Hilari Alonso, per presentar el seu disc conjunt ‘Home romancer’. “Un treball didàctic i divertit amb romanços de realitats actuals”.

D’altra banda, el Tradicionàrius també posa en valor l’actuació –de nou- dels clàssics de les terres de l’Ebre Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, i és que enguany ho fan en la condició de recents guanyadors del Premi Nacional de Cultura, concedit l’any 2015 per la Generalitat. Els ‘cèlios’ presentaran el seu darrer disc, ‘No tinc diners’.

Finalment, aquesta edició del certamen també comptarà amb un espectacle especial de dos clàssics del propi festival, però en un concert conjunt. El Pont d’Arcalís i el basc Kepa Junquera actuaran junts interpretant noves cançons del proper disc dels catalans.