Els 10 imprescindibles de Santa Tecla

Arnau Martinez 

Fa uns dies que pels carrers de Tarragona se sent l’Amparito Roca, però no va ser fins ahir que van començar oficialment les festes de Santa Tecla amb la tronada i la crida del “Visca Santa Tecla” des del balcó de l’Ajuntament. El programa d’enguany compta amb més de 500 actes agrupats en només deu dies que han preparat durant mesos més de 100 entitats i associacions tarragonines. A continuació destaquem els que podrien ser els 10 imprescindibles: 

Efemèrides

Aquest any Santa Tecla ve marcada per les efemèrides: 190 anys dels Gegants Vells, 150 anys dels Nanos Vells, 130 anys dels primers Xiquets de Tarragona, 30 anys de l’Àliga i del Drac de Sant Roc, 25 anys dels Diables Voramar o 15 anys de la Moixiganga; fet que alguns d’aquests elements organitzen diferents activitats per celebrar-ho. Els Xiquets de Tarragona presenten demà a la tarda el documental l’Herència Millorada que repassa la història de la colla degana de la ciutat. El divendres 18 el Drac organitza un macrocorrefoc amb 30 bèsties d’arreu dels Països Catalans que han anat desvetllant a la seva pàgina de facebook. D’altra banda, l’Àliga serà l’amfitriona de la 33a Mostra de Folklore Viu que agruparà diversos elements festius coronats com el Lleó de Barcelona, els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona o la Dansa de la Moma de la ciutat de València. El mateix dia de la Mostra, dissabte, quan falti mitja hora per la mitja nit els Diables Voramar del Serrallo faran una carretillada a la plaça de les Cols com ja és costum en els diables tarragonins els anys d’aniversaris.

Castells

Diuen que Valls és el bressol dels castells, Vilafranca la plaça més castellera i Tarragona la capital dels castells, així que una de les cites són les diades castelleres. El dia 20 serà la primera parada amb la diada del Primer Diumenge que reunirà les dues colles grans de la ciutat, els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona i les dues colles convidades, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Una diada on es podrien veure fins a tres castells de 10 i diverses construccions de la gamma superior. La segona diada serà el dia de la patrona al migdia després de la tanda de lluïment del Seguici, aquesta agruparà les quatre colles tarragonines.
El dia de la Mercè serà l’última diada amb les quatre formacions de la ciutat que faran dues rondes a la plaça de les Cols i tot seguit els tradicionals pilars caminant que pugen les escales fins a la Seu, les baixen i enfilen el carrer Major, la plaça de la Font fins arribar a l’Ajuntament.

SANTA TECLA 09. PILARS. 24 SET 09
Pilar dels Xiquets del Serrallo baixant les escales de la Catedral (Foto Montse Riera)

Música

Oques Grasses en una de les seves imatges promocionals

Musicalment destaquen tots els petits concerts de grups emergents que es fan a les places i donen caliu de festa, però l’aposta des del consistori ha estat pels dies 18 i 19. Dijous actuaran a la plaça de la Font els Catarres i Oques Grasses i divendres serà el torn per dos grups de les Terres de l’Ebre: Xeic i Pepet i Marieta. El dia 18 la Colla Jove ofereix un concert de Brams al Cós del Bou. El ritme de l’empalmada del 22 cap al 23 anirà a càrrec de la Glamour Band i la Banda del Coche Rojo a la plaça de la Font i la festa Flaix fm al camp de Mart.

Gastronomia

Pels més llépols el dia 15 el gremi de pastissers de la ciutat elabora un llarg pastís de 75 metres del Braç de Santa Tecla que equivalen a 2.000 racions a la plaça de la Font. Una altra proposta gastronòmica és el Mercat Santa Teca que enguany estrena nou emplaçament a la plaça de l’Escorxador i és un aparador per a les degustacions. 

El Pregó

El dia 21 amb el Pregó arrenquen els dies forts de Santa Tecla. Aquest any el pregó anirà a càrrec de l’humorista de les mil veus, Carlos Latre, acompanyat del ritual: aparició de la Senyera de la ciutat, repic de campanes, Tronada i l’Arrencada dels gegants que aplega cada any totes les figures de la ciutat. 

La Baixada de l’Àliga

aliga2
Foto (tarragonaradio.cat)

A les 12 de la nit del 21 arriba un dels actes més multitudinaris de les festes, la Baixada de l’Àliga. Des del pla de la Seu baixa l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa a ritme d’Amparito Roca i tots aquells valents que els vulguin portar tindran l’oportunitat de fer-ho. Com en els últims anys, es farà una segona Baixada a la 1.30h des de la plaça del Rei fins a l’Ajuntament.

Dames i Vells

La plaça de Dames i Vells acull cada any la primera representació d’aquest ball parlat. Durant els dies 22 i 23 es podran seguir les diverses representacions de Dames i Vells, un grup format per quatre parelles de dames i vells, tres autoritats, dos dimonis i els músics que amb ironia i sarcasme retraten l’actualitat de la ciutat. 

dames

El Seguici

El seguici de Tarragona és un dels més complets dels Països Catalans amb set grups d’entremesos, vuit figures de bestiari, set balls i dues representacions al·legòriques, la Moixiganga i el Ball dels set pecats capitals. El seguici al complet es pot veure el dia 22 a partir de les 7 del vespre, el dia de Santa Tecla al matí a l’anada a Ofici que és un dels moments per gaudir del Seguici amb una menor afluència de gent i finalment l’Anada a professó i la Professó del Braç de Santa Tecla el 23 a la tarda. Després de cada sortida, a la plaça de la Font s’ofereixen les tandes de lluïment del Seguici.

Entrada del braç

A les 21.15h aproximadament del dia 23, quan arriba la professó al pla de la Seu, coincidint amb l’entrada de la relíquia a la Catedral, el Seguici ofereix una ballada conjunta mentre les colles castelleres alcen els seus pilars de salutació sota el repic de campanes, les salves pirotècniques i la palmera preparada per la Pirotècnia Hermanos Caballer de Burjassot. Sens dubte, un dels moments més nostrats pels tarragonins.

L’entrada del braç de Santa Tecla (foto diaridetarragona.com)

Correfoc

El dia de la Mercè, a part dels pilars caminants, ressalta el Correfoc. L’última nit de les festes comença a les deu del vespre a la plaça de la Mitja Lluna i arriba a l’estàtua dels despullats havent voltat la Rambla Nova. Algunes de les colles participants són el Ball de Diables de Vilanova, el Ball de Diables de Torredembarra o el Drac del Morell juntament amb els elements de foc de la ciutat. Un cop acabat el correfoc, des de l’estàtua dels despullats els més agosarats seguiran la traca fins al Balcó del Mediterrani on quedarà encès el “Visca Santa Tecla”.