Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

Els teatres barcelonins registren fins al març un 21% més de públic que la temporada passada

El sector celebra amb optimisme el 60,4% d'ocupació mitjana i els 1,86 milions d'espectadors

|

- Publicitat -

Els teatres de Barcelona acumulen en el que va de temporada 1,86 milions d’espectadors, un 21% més que el curs passat per aquestes dates i un significatiu 9% més que el darrer curs abans de la crisi del coronavirus (2018-2019). L’ocupació mitjana fins al març és del 60.4%, i la facturació, un 38% més elevada que fa un any. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) en fa un balanç molt positiu i celebra que “el malson s’ha acabat”. En el Dia Mundial del Teatre, la presidenta de l’entitat, Isabel Vidal, ha dit aquest dilluns que “cal seguir avançant” en altres àmbits com la recuperació de les gires i els circuits i la implementació de l’excepcionalitat cultural en l’àmbit fiscal, laboral i administratiu.

ADETCA i una representació del teixit teatral barceloní han celebrat aquest dilluns la “recuperació” del públic durant la primera meitat de la temporada, que és també la més important. De setembre a març les sales públiques i privades de Barcelona han rebut, 1.864.681 assistents, és a dir, un 21% per sobre de la temporada anterior en aquesta mateixa època. La ocupació dels teatre arriba al 60,4% (uns 4,8 punts per sobre de l’anterior temporada), amb una recaptació de 60.471.000€, un 38% més que l’any passat.

Publicitat

Amb aquest nivell d’increment, des d’ADETCA donen per oblidat “el malson” dels anys de la pandèmia, i és que per primer cop des del 2020 hi ha més públic que abans de la crisi del coronavirus. Concretament, el volum d’espectadors d’aquesta arrancada de curs se situaria a l’entorn d’un 9% superior al que es registrava la temporada 2018-2019 a aquestes alçades del calendari.

“La venda anticipada s’ha recuperat, tornen els èxits, s’obren teatres, el públic torna a gaudir del teatre i les nostres incerteses derivades de la pandèmia fa temps que s’han esvaït”, ha proclamat la presidenta d’ADETCA Isabel Vidal, aquest dilluns. Ja a principi de temporada Vidal es mostrava confiada i ambiciosa amb la recuperació del públic aquest curs, fixant-se l’objectiu d’assolir els 2,5 milions. Al gener, es va donar compte d’un increment del 8% respecte el curs anterior, i ara la pujada ascendeix a l’esmentat 21%, amb més d’1,8 milions d’espectadors. Resten entre 4 i 5 mesos de curs, i malgrat que la temporada alta ja ha passat, es manté intacte l’optimisme dels teatres i productores teatrals en relació a aquest objectiu.

Assignatures pendents

Tanmateix, Vidal ha aprofitat l’acte de celebració del Dia Mundial del Teatre per posar sobre la taula aquells temes en els quals cal hi ha “camí per recórrer”. Segons ha enumerat, la recuperació de les gires i els circuits (“molt tocats des de la crisi econòmica del 2012”); la implementació efectiva de l’excepció cultural en l’àmbit fiscal, laboral i administratiu; i el desenvolupament de convenis laborals pel sector i la defensa dels socis de les entitats teatrals.

També ha parlat el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas, per reivindicar la importància de l’Estatut de l’Artista, ara que sembla que el seu naixement és molt a prop (entre l’abril i el juliol, ha pronosticat). Casanovas ha agraït la feina feta des de Catalunya en favor d’un instrument que reconeixerà, entre altres, la intermitència pròpia dels professionals de les arts escèniques.

L’acte presentat per l’actor Jordi Vidal, també ha comptat amb peces musicals i la presentació per part de Toni Albaladejo de la Festa que ADETCA organitza al vespre a La Paloma. A l’escenari de la Beckett hi ha tingut lloc també la tradicional lectura del manifest internacional i del manifest de l’ADDPC, a càrrec de l’actor Ivan Benet.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies