Sempre és bona idea parar i reflexionar sobre la flora i la fauna de casa nostra. D’això en sap molt el GEPEC-EdC, l’ONG ecologista que porta 36 anys per lluitant per la conservació de la natura, que aquest estiu han estan noticia per la custòdia i vigilància d’un niu natural de les tortugues babaues a Calafell.
Com va néixer el GEPEC-EdC?
El GEPEC-EdC va néixer fruit de la il·lusió per la natura i la voluntat de protegir-la que compartien un grup de joves del Camp de Tarragona als anys 80. El 1984, persones particulars i entitats decideixen unir forces en un projecte ecologista tot respectant la diversitat i autonomia d’acció. Així, l’any 1985 es formalitza la creació del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC). Al llarg dels anys següents, el GEPEC consolida el seu ADN ecologista mentre aposta per unir esforços amb altres actors de la causa mediambiental. És per això que moltes altres petites entitats i plataformes s’hi van adherint, sumant el seu treball propi al del GEPEC per aconseguir abastar nous àmbits i territoris amb més base social i nous coneixements. Aquesta voluntat d’unió es manté fins l’actualitat.
Des que l’entitat actua més enllà del Camp de Tarragona i que forma part de la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) el nom oficial és Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya: GEPEC-EdC!
Quins son els principals objectius del projecte?
Els objectius principals del GEPEC-EdC són: conservar la natura i els espais naturals, defensar el medi ambient d’agressions, i educar i sensibilitzar la població i les generacions futures per un planeta més sostenible. Ens esforcem a diari per conservar el medi ambient, i el repte és immens! Tot i així, totes les persones que formen l’entitat ho tenen clar: la natura, primer!
Com us podem ajudar?
Hi ha diverses maneres d’ajudar l’entitat: d’una banda, es pot fer voluntariat per protegir espècies vulnerables com el corriol camanegre, o en perill com la tortuga babaua. El temps i dedicació de les persones voluntàries és essencial per protegir aquestes espècies que no gaudeixen d’un bon estat de conservació. D’altra banda, es pot ajudar realitzant un donatiu econòmic. El GEPEC-EdC és una entitat no governamental i sense ànim de lucre: tots els beneficis es dediquen a seguir treballant per la natura!
També et pots unir a l’entitat! El GEPEC-EdC el formen, a més de la Junta i l’equip tècnic (fora), més de 800 socis i sòcies. El seu suport és essencial per mantenir viva l’entitat i, és la manera de col·laborar amb la natura any rere any. Entre tots, fem pinya per la natura!
Quines son les espècies mes freqüents que custodieu?
Al GEPEC-EdC tenim diversos projectes per ajudar a conservar espècies vulnerables i en perill. Quan actuem en un espai, protegim a moltes espècies. No obstant això, tenim projectes de conservació per a espècies determinades, com és el cas de la tortuga careta (Caretta caretta), el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), ratpenats, flora costanera, boscos, entre d’altres. D’altra banda per nosaltres també son molt importants els hàbitats i ecosistemes on viuen aquestes espècies.
Quines característiques té de la tortuga Babaua i per que fa niu a les platges de la Costa Daurada?
La tortuga careta (Caretta caretta) és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Pot pondre més de 100 ous per niu a la sorra de la platja, i el període d’incubació pot arribar a durar més de dos mesos! Els ous solen fer eclosió a la nit, donant pas a una escena màgica en què les petites tortuguetes fan camí cap al mar sota la llum de la lluna! Tot i ser l’espècie de tortuga més abundant del Mediterrani està considerada espècie vulnerable amb un greu estat de conservació.
Què suposa el GEPEC-EdC per a vosaltres?
El GEPEC-EdC és fruit de la organització, solidaritat i dedicació de persones que comparteixen l’objectiu d’estudiar, protegir i divulgar el nostre patrimoni natural a través de diversos àmbits, des de projectes de conservació, passant per la defensa ambiental, i sense mai oblidar la tan necessària educació i sensibilització ambiental. El GEPEC-EdC és l’esperança per un futur ple de natura i de vida.