Divendres, 4 desembre 2020

Eufònic presenta una programació híbrida amb propostes de 40 artistes i tallers de formació

Elsa Paricio i Nuno Vicente són els residents artístics d'enguany amb projectes que exploren el paisatge

|

El festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, Eufònic 2020, se celebrarà entre el 27 i el 30 d’agost amb una programació que combina accions telemàtiques i presencials amb la participació de prop de 40 artistes. Destaquen Cabosanroque, subvertint les normes de la música clàssica, i les actuacions del poeta Enric Cassasses amb Don Simon i Telefunken. La programació musical de l’Eufònic 2020 posa l’accent en les dones amb noms com Lu Rois, Auver Less o Magalí Sare. Mentrestant, aquestes setmanes, Elsa Paricio i Nuno Vicente passen per la residència artística de Lo Pati per donar forma als projectes que presentaran al festival i que investiguen el paisatge del delta a partir de la idea d’extinció.
Per Eufònic 2020 passaran prop de 40 artistes. Cabosanroque subvertiran les normes de la música clàssica “demolint literalment” el Quartet de corda No. 66 en Sol major, Opus 77. En l’apartat Veu i paraula prenen el protagonisme de l’exploració sonora les actuacions del poeta Enric Casasses en conjunció amb Don Simon i Telefunken o la deconstrucció a cappella de Tarta Relena. També es faran teleaccions amb Ferran Fages i la ballarina Carme Torrent des dels Trulls d’Ulldecona, un lloc inaccessible i singular. Les representacions es podran veure en streaming des de casa.

El festival ha creat la ‘Sala sintètica’, un espai virtual paral·lel en l’entorn metavers, amb l’estrena de Playmodes, i acollirà la primera part del concurs itinerant destinat a adolescents, el Trap Kids, conduït per Guillamino per trobar nous talents del trap en català. La final es farà presencial a Amposta.

Eufònic aposta de nou per la formació amb diversos tallers i dona nou impuls al vessant professional que comptarà amb la presència de referents internacionals gràcies a formats híbrids. Combinant trobades virtuals amb activitats presencials, participaran en el festival programadors com IMAL (Bèlgica), ZKM (Alemanya), Submerge (Anglaterra), Elektra (Canadà), Gamma (Rússia) i Today’s Art (Alemanya), entre altres. Tarta Relena, Cruhda o Odina són altres noms importants del cartell d’Eudònic 2020 així com l’experimentació, la música electrònica d’avantguarda i la investigació sonora amb propostes com Lume, Zoon van Snook, Auver Less o el seminal artista sonor Vacca. També hi haurà espais per propostes més expansives de pop electrònic inclassificable com Dewinter, Algora o Egosex; les actuacions de Siwo, beat-maker, etnomusicòleg i ballarí d’origen moçambiquès establert a Barcelona, un dels pioners de l’escena afrobeat en l’àmbit nacional; o el dream-pop de Dewinter.

També es faran dues actuacions en col·laboració amb les mítiques Jornades Musicals de l’Ermita d’Ulldecona amb les actuacions de Quentin Gas y los Zíngaros, un recorregut pel flamenc carregat de color i psicodèlia, i Egosex i els seus sons primitius africans, arranjaments futuristes i ritmes seductors. Es manté a més l’experiència del vermut musical als Ullals de Baltasar amb aforament reduït i la música d’Algora, un dels cronistes més interessants del panorama musical nacional, ara molt més electrònic i hedonista.

- Advertisement -

L’edició 2020 del festival vol ser “un revulsiu i un catalitzador per tornar a fer comunitat i retrobament al voltant de les arts i la cultura”, en la “nova normalitat”. Eufònic se celebrarà amb totes les garanties sanitàries, extremant els controls en tots els actes presencials: els aforaments seran reduïts i prèvia reserva de seients.

Les residències artístiques en marxa

- Advertisement -

Elsa Paricio i Nuno Vicente són els convidats a la residència d’artistes que Lo Pati- Centre d’Art Terres de l’Ebre té al nucli urbà de Balada, al cor del delta de l’Ebre. La primera resident la setmana passada va ser l’artista madrilenya. Paricio està immersa en un projecte peninsular d’autoretrats del paisatge a través d’aigua i tinta xinesa dipositada en cilindres de vidre. Aquesta setmana ha aterrat a Balada Nuno Vicente, artista visual que proposa realitzar un audiovisual per explorar el paisatge del Delta des de la poètica de l’extinció. Tots dos projectes es presentaran en el marc del festival Eufònic les últimes setmanes del mes d’agost.

El projecte de Paricio consisteix en instal·lar cilindres de vidre per diferents punts de la geografia espanyola amb aigua de cada lloc i una proporció determinada de tinta xinesa per deixar que sigui el propi paisatge i l’entorn qui “s’autodibuixi” a mesura que l’aigua es va evaporant. Ara també estudia convertir en so aquests dibuixos en blanc i negre que molts identifiquen com espectogrames. En el cas del Delta, n’ha dipositat una vintena per diferents localitzacions. Els cilindres, que recollirà a mitjan agost, s’esposaran a partir del 21 d’agost al vestíbul de lo Pati amb el títol ‘Temps de l’Ebre’.

D’altra banda, la proposta de Nuno Vicente per a Eufònic es diu ‘L’ornitòleg amateur’ i fusionarà en un mateix espai expositiu un vídeo poètic filmat aquests dies al delta de l’Ebre amb una instal·lació de branques mortes dipositades pel temporal Gloria a diferents punts del litoral de l’Ebre. Les branques s’han acoblat amb corretges a uns altaveus que reprodueixen els cants d’ocells extingits des de fa anys a la Península Ibèrica.

Hi haurà encara una tercera residència artística d’Eufònic i Lo Pati, la de David Aguilar i Ander Fernández que realitzaran una exploració sonora i visual en forma de diari tot recorrent els llocs on van caure els llamps del temporal Glòria.

- Advertisement -